Concurrentiewaakhond stopt onderzoek naar Carrefour en aankoopcentrale Provera

Carrefour en Provera kwamen in het vizier van de BMA toen ze beslisten honderden producten samen aan te kopen. ©BELGA

De Belgische mededingingsautoriteit BMA stopt het onderzoek naar Carrefour en de aankoopcentrale Provera. Ze stelt zich tevreden met een reeks toezeggingen, zoals de afsplitsing van de volledige inkoopafdeling van Carrefour in de afzonderlijke rechtspersoon Interdis.

Provera en Carrefour België sloten eind 2018 een samenwerking af om honderden producten zoals droge voeding samen aan te kopen. Door in tandem naar leveranciers te trekken staan ze sterker in het bedingen van lagere prijzen. Zeker als je weet dat Provera als aankooporganisatie van de supermarktgroep Louis Delhaize ook inkoopt voor de Cora-hypermarkten en de Smatch- en Match-supermarkten.

Voor de fabrikanten ging die krachtenbundeling te ver. Ze vonden gehoor bij de concurrentiewaakhond. In het kader van het onderzoek door het auditoraat van de BMA werden twee jaar geleden huiszoekingen uitgevoerd. Het auditoraat zag aanzienlijke risico's van informatie-uitwisseling, die samen met de werking van de aankoopalliantie 'inbreuken op het mededingingsrecht konden vormen'.

Interdis

Intussen zijn toezeggingen gedaan om aan die kritiek tegemoet te komen, luidt het. De volledige inkoopafdeling van Carrefour wordt overgedragen aan een afzonderlijke rechtspersoon (Interdis). 'Er komt ook een strenger toezicht op de uitwisseling van informatie die noodzakelijk is voor de goede werking van de alliantie, zowel tussen de partijen als tussen Interdis en de andere afdelingen van Carrefour.'

De leveranciers zullen ze erop toezien dat de toezeggingen door Carrefour en Provera worden nagekomen.
Belgische Mededingingsautoriteit

Tot slot beloven Carrefour en Provera dat de alliantieonderhandelingen beperkt blijven tot het strikt financiële aspect van de gezamenlijke aankoop, 'waarbij elke partij haar commerciële strategie in volledige onafhankelijkheid kan bepalen'.

De leveranciers toonden zich tevreden met die toezeggingen, bleek begin dit jaar uit een markttest door de mededingingsautoriteit. 'Al zullen ze erop toezien dat de toezeggingen door Carrefour en Provera worden nagekomen.' Ook voor het auditoraat van de BMA zijn de toezeggingen 'evenredig en toereikend' om potentiële concurrentiebeperkingen het hoofd te bieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud