Delhaize drukt belasting via miljardenconstructie in Luxemburg

©Jonas Roosens

De Delhaize Groep heeft de voorbije jaren een belastingconstructie opgezet via Luxemburg. Die draait rond twee miljardenbedrijven van Delhaize in het Groothertogdom.

Delhaize kwam niet voor in LuxLeaks, het grote lek van belastingdeals tussen de Luxemburgse fiscus en grote bedrijven. LuxLeaks ging dan ook over belastingconstructies die waren opgezet in het Groothertogdom in de periode van 2008 tot 2011. Pas in 2011 hield Delhaize Groep vanuit België twee Luxemburgse bedrijven boven de doopvont: Lion Lux Finance, opgericht in augustus 2011, en Lion Retail Holding, opgericht in januari 2011.

De twee Luxemburgse vennootschappen passen in een legale constructie van Delhaize om belastingen te drukken. Ze zijn in niets te vergelijken met de ‘echte’ Luxemburgse fillialen van Delhaize, bestemd voor de plaatselijke activiteiten. Zo is Delhaize Luxembourg een miljoenenbedrijf dat verbleekt tegen de miljarden dollars en euro’s die omgaan in Lion Lux Finance (met een eigen vermogen van 2,6 miljard dollar) en Lion Retail Holding (1,3 miljard euro).

Het grootste Luxemburgse belastingvehikel, Lion Lux Finance, is eigenaar van het Belgische Delhaize Griffin. Beide bedrijven financieren andere bedrijven van de Delhaize-groep in de wereld. In België kan Delhaize Griffin, opgericht in 2009, daarbij genieten van het belastingvoordeel van de ‘notionele intrestaftrek’. Om dat voordeel nog groter te maken is daar in 2011 de Luxemburgse firma boven geplaatst.

Lion Lux Finance heeft namelijk een miljardenlening gesloten met het Belgische Delhaize Griffin. Het gaat om een ‘profit participating loan’. Dat is een zogeheten ‘hybride’ lening die de Oeso wil aanpakken. Het zijn leningen die anders worden gedefinieerd in Luxemburg dan in andere landen, zoals België. Multinationals kunnen daarvan profiteren om in elk land de gunstigste interpretatie te krijgen en een pak minder belastingen te betalen. Bij Lion Lux Finance gaat het om een hybride lening aan het Belgische Delhaize Griffin die al is opgelopen tot meer dan 2,1 miljard dollar.

Alle bedrijven zijn opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van Delhaize Groep, die in 2014 een belastingvoet van 26,3 procent noteerde. Maar deze constructies zijn er net om de belastbare winst te drukken, waardoor hun impact moeilijk te meten is. In 2013 noteerde Lion Lux Finance in elk geval een winst van 107,3 miljoen dollar en een inkomstenbelasting van slechts 101.586,67 dollar, naast 6.962,66 overige belastingen. Dat is dus minder dan een procent belasting.

Griekenland

Het tweede Luxemburgse miljardenbedrijf van Delhaize heet Lion Retail Holding en is zoals de naam verraadt een holding die vooral aandelen van andere Delhaize-bedrijven bezit. De holding bezit niet de grote Amerikaanse activiteiten van Delhaize (68 procent van de totale omzet wereldwijd), maar wel andere belangrijke participaties, die samen meer dan een miljard euro waard zijn. Het gaat onder andere over alle aandelen van Delhaize in het Griekse ‘Alfa Beta (Vassilopoulos)’. Die keten telt 286 winkelpunten in Griekenland en 14.586 werknemers. Die participatie leverde Lion Retail Holding volgens zijn laatste jaarrekening een dividend van ruim 30 miljoen euro op. Ook de ‘Maxi’-keten van Delhaize in Servië en Albanië is bij deze Luxemburgse holding geparkeerd.

Via Lion Retail Holding geniet Delhaize van het gunstige Luxemburgse 'holdingregime'. Als een Luxemburgs bedrijf meer dan 1,2 miljoen euro aandelen heeft van een ander bedrijf betaalt het geen belasting op de dividenden en al evenmin op de opbrengsten bij het opdoeken van het bedrijf. Als het bedrijf voor meer dan 6 miljoen euro aandelen bezit, wat hier dus het geval is, moet het ook geen belasting betalen op de opbrengsten bij het verkopen van die aandelen.

Ierland

En Lion Retail Holding leidt op zijn beurt naar nog een andere intrigerende holding: I-Del Retail Holdings in Ierland, een kwart miljard euro waard. Die holding is gevestigd op het Dublin-adres van een advocatenkantoor dat nog honderden andere fiscaal interessante holdings beheerd voor andere grote groepen zoals Microsoft en Google.

Delhaize-woordvoerder Nicolas Van Hoecke gaf gisteren geen toelichting over de constructie. ‘Maar Delhaize Groep streeft ernaar een maatschappelijk verantwoord bedrijf te zijn in alle markten waar ze actief is. Wij ondersteunen de lokale gemeenschappen en het is ons doel om altijd binnen de wet te handelen en alle belastingen te betalen die wij wettelijk verschuldigd zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud