Advertentie

Delhaize en vakbonden bereiken akkoord over arbeiders

©BELGA

Er lijkt een einde te komen aan de lijdensweg die Delhaize al enkele maanden aflegt. Met de magazijniers is er een protocolakkoord. Dat wordt de komende dagen voorgelegd aan het personeel. Voor de bedienden wordt vrijdag verder onderhandeld.

Donderdagavond hebben de arbeidersvakbonden en de directie een protocolakkoord bereikt over de herstructureringen die de keten wil doorvoeren. Dat akkoord moet wel nog worden voorgelegd aan het personeel in de distributiecentra. Pas al zij hun goedkeuring hebben gegeven, kunnen de vakbonden hun fiat geven aan de directie van Delhaize.

De bonden zullen hun achterban in het kleinste depot in Ninove vandaag al informeren. In het grootste depot in Zellik wordt het personeel dinsdag ingelicht. Daarna wordt gestemd door de arbeiders. Naar verwachting zal uiterlijk donderdag bekend worden of de arbeiders akkoord gaan met het voorstel.

Water bij de wijn

Als de arbeiders het plan van de vakbonden en de directie verwerpen, is de kans groot dat er gestaakt wordt in de distributiecentra. Daardoor zouden de leveringen aan de winkels verstoord raken. En dat zou ernstige gevolgen hebben, want in de aanloop naar de feestdagen boeken warenhuizen een groot deel van hun jaarwinst.

Over de inhoud van het protocol- akkoord is weinig bekend. De vakbonden willen hun personeel de primeur geven en ook de directie gaf bij het ter perse gaan geen reactie over de inhoud van het plan. Maar volgens vakbondsbronnen hebben beide partijen water bij de wijn gedaan en verliepen de gesprekken in een positieve sfeer. Dat was in de afgelopen weken vaak niet het geval.

Een andere bron stelt dat zowel de vakbonden als de directie tot het uiterste is gegaan wat toegevingen betreft. ‘In vergelijking met het oorspronkelijke plan zijn er in het protocolakkoord belangrijke stappen gedaan.’

Verplicht brugpensioen

Oorspronkelijk had de directie zich voorgenomen de arbeids- en loonvoorwaarden te herzien. Arbeiders en bedienden dreigden 90 euro brutomaandloon te verliezen. Er werd ook aan gedacht zo’n 500 euro aan jaarlijkse premies te schrappen. Dat was onaanvaardbaar voor de vakbonden.

Bij de bedienden wou Delhaize nog verder gaan. Het nam zich voor om 14 winkels af te stoten en 2.500 mensen te laten afvloeien.

Begin deze week raakte bekend dat Delhaize zijn 1.300 werknemers die ouder zijn dan 55 jaar verplicht met brugpensioen wou sturen. Die maatregel heeft niet op tafel gelegen bij de arbeiders, maar wel bij de bedienden. Zij werken vooral in de winkels van Delhaize.

Of het verplichte brugpensioen bij de bedienden intussen van tafel is verdwenen, is niet duidelijk. Zij onderhandelden eergisteren met de directie, maar de gesprekken werden opgeschort en worden vrijdag voortgezet. Zowel de directie als de bediendevakbonden willen niets kwijt over de onderhandelingen van woensdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud