Advertentie

Delhaize krijgt Servische knoop niet ontward

Een Maxi-winkel in Belgrado, Servië. ©Bloomberg

Delhaize kampt niet enkel met moeilijke handelsomstandigheden in Servië. Het ontwarren van het kluwen rond Delta Maxi, de Balkanketen die Delhaize in 2011 overnam, blijft ook moeizaam verlopen. Delhaize trok in het tweede kwartaal zijn bod op een overheidsbelang in subdivisie C Market in, zo blijkt nu.

Delhaize wilde met de overname in 2011, goed voor 932,5 miljoen euro, vaste voet krijgen in de Balkan, en zo een brug slaan tussen zijn reeds bestaande activiteiten in Griekenland en Roemenië. Maar Delta Maxi was een ingewikkeld kluwen van activiteiten, bijeen gepuzzeld door de eerder schimmige miljardair Miroslav Miskovic.

Heel wat van die activiteiten bleken finaal niet interessant genoeg van Delhaize, dat intussen zijn aandacht en middelen moest concentreren op kernmarkten België en de VS. Dat verklaart waarom Delhaize sindsdien de activiteiten in Albanië, Montenegro, Bosnië en Bulgarije weer van de hand heeft gedaan.

Kort De lijdensweg van Delhaize in de Balkan Maart 2011: Delhaize neemt de supermarktgroep Delta Maxi over voor 932,5 miljoen euro. Januari 2012: Delhaize sluit 20 winkels van het netwerk van Delta Maxi, wegens niet rendabel. Januari 2013: De 23 winkels in Albanië worden verkocht. Maart 2013: Delhaize boekt een minwaarde van 270 miljoen euro op Delta Maxi. Juli 2013: De 25 winkels in Montenegro worden verkocht. November 2013: Delhaize boekt een minwaarde van 195 miljoen euro op de goodwill en het merk Maxi. Februari 2014: AP Mart neemt de 54 Bulgaarse winkels over. April 2014: De 39 Bosnische winkels worden verkocht. Delhaize houdt nu enkel nog Servië over, door CEO Frans Muller bestempeld als kernmarkt. Augustus 2014: Die kernmarkt draait echter ook niet naar behoren. Delhaize boekt een bijkomende minwaarde van 150 miljoen euro op zijn Servische activiteiten. Privatiseringsagentschap

Kort

De lijdensweg van Delhaize in de Balkan

  • Maart 2011: Delhaize neemt de supermarktgroep Delta Maxi over voor 932,5 miljoen euro.
  • Januari 2012: Delhaize sluit 20 winkels van het netwerk van Delta Maxi, wegens niet rendabel.
  • Januari 2013: De 23 winkels in Albanië worden verkocht.
  • Maart 2013: Delhaize boekt een minwaarde van 270 miljoen euro op Delta Maxi.
  • Juli 2013: De 25 winkels in Montenegro worden verkocht.
  • November 2013: Delhaize boekt een minwaarde van 195 miljoen euro op de goodwill en het merk Maxi.
  • Februari 2014: AP Mart neemt de 54 Bulgaarse winkels over.
  • April 2014: De 39 Bosnische winkels worden verkocht. Delhaize houdt nu enkel nog Servië over, door CEO Frans Muller bestempeld als kernmarkt.
  • Augustus 2014: Die kernmarkt draait echter ook niet naar behoren. Delhaize boekt een bijkomende minwaarde van 150 miljoen euro op zijn Servische activiteiten.

Privatiseringsagentschap

Maar het kluwen situeert zich ook op het vlak van het aandeelhouderschap. Het imperium van Miskovic dat Delhaize overnam, omvatte ook C Market. Dat is een voormalig Servisch staatsbedrijf, een van de velen die Miskovic tijdens de privatiseringsgolf in Centraal-Europa voor een prikje wist te kopen. C Market is zelf niet te zien in het straatbeeld. Het zijn ook allemaal Maxi- en Mini Maxi-winkels.

Delhaize werd via de overname van Delta Maxi ook eigenaar van C Market, maar niet helemaal. Een deel van de aandelen zit nog bij het personeel, en ook de Servische overheid heeft, via diens Privatiseringsagentschap, nog een belang van 16 procent in C Market.

Schorsing

Delhaize kondigde in februari 2013 aan dat het een overnamebod had gelanceerd op dat overheidsbelang. Delhaize bood 300 euro per aandeel, goed voor een totaalbedrag van 9,72 miljoen euro. Het Privatiseringsagentschap ging echter niet zonder meer overstag.

In de marge van de tweedekwartaalresultaten meldt Delhaize dat het agentschap tot twee keer toe de verkoop van het C Market-belang heeft geschorst. De Servische overheid voert namelijk nog een onderzoek naar de eerdere privatisering van dat bedrijf. Een duidelijk signaal dat Miskovic niet echt koosjer heeft gehandeld toen hij C Market in handen nam.

De tweede schorsingsperiode liep af in het tweede kwartaal van 2014. Maar Delhaize heeft nu de handdoek in de ring gegooid, en zijn overnamebod ingetrokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud