'Directie Wibra wil 30 winkels overnemen'

©BELGA

De directie van de Nederlandse kledingketen Wibra wil 30 van de 81 winkels in ons land overnemen, meldt de socialistische vakbond BBTK.

De Nederlandse keten vroeg twee weken geleden bescherming aan tegen de schuldeisers. Wibra maakt in ons land al jaren verlies. Tot nu werden die verliezen opgevangen door andere activiteiten in de groep. Maar door de coronacrisis waren de schuldenlast en de stroom aan verliezen niet langer houdbaar. De directie zag geen andere oplossing dan een gerechtelijke reorganisatie aan te vragen. Toen al liet de directie weten dat ze 'een substantieel deel' van de winkels wilde redden. De budgetketen telt in ons land 81 winkels en stelt zowat 400 mensen te werk.

Natte droom

Tijdens een onderhoud met de vakbonden heeft de directie donderdag te kennen gegeven dat ze bereid is 30 winkels over te nemen, zegt Bart Leybaert, vakbondssecretaris voor BBTK. 'We weten alleen nog niet welke winkels de directie zal overnemen en evenmin over hoeveel werknemers het gaat.'

Wat met de winkels gebeurt die niet door de directie worden overgenomen, is onduidelijk. 'Idealiter wordt de puzzel gelegd en nemen verschillende overnemers tezamen alle resterende winkels over, maar dat is een natte droom', zegt Leybaert.

Vrees voor faillissement

De BBTK-vakbondsman maakt zich wel zorgen over het personeel dat niet aan het werk kan blijven. Hij vreest dat Wibra het faillissement zal aanvragen voor de winkels die niet worden overgenomen, waardoor het personeel niet kan profiteren van een opzegvergoeding op basis van anciënniteit. Er zouden bij Wibra veel mensen werken met een lange staat van dienst.

Ook vraagt de directie volgens Leybaert meer flexibiliteit. 'Wij zien daar geen meerwaarde in en ook de directie zegt dat die flexibiliteit financieel geen meerwaarde heeft. Terwijl die een sterke impact kan hebben op het gezinsleven', zegt de vakbondsman.

Gerechtsmandataris beslist

Het verdere verloopt hangt af van de gerechtsmandataris, bij wie de directie haar plan voorlegt. De vakbond zal contact opnemen met de mandataris om te weten te komen of er nog andere overnemers zijn. Wibra wil het nieuws niet bevestigen zolang de onderhandelingen lopen, zegt een woordvoerster.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud