Discounter Dia koopt sectorgenoot voor 1 euro

©AFP

Dia, de voormalige discountdochter van de Franse supermarktgigant Carrefour, koopt de noodlijdende Spaanse supermarktgroep El Arbol voor een symbolische euro. Dia neemt wel 150,8 miljoen euro schulden op zich. Dia verkocht zijn Franse divisie vorige maand nog terug aan Carrefour.

El Arbol is de op zeven na grootste supermarktgroep van Spanje. De groep telt 455 winkels, grotendeels in het noorden en westen van Spanje. In 2013 draaide de keten een omzet van 822 miljoen euro.

De Spanjaarden gaan echter gebukt onder een immense schuldenlast van 150,8 miljoen euro, die het voortbestaan van El Arbol bedreigt. Om de meest dringende noden te lenigen, heeft Dia meteen al een kredietlijn ter waarde van 7,5 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Het is niet de bedoeling dat de winkels van El Arbol allemaal omgebouwd zullen worden tot Dia-discounters. De merknaam El Arbol blijft in het straatbeeld, en Dia wil de keten vooral in de markt zetten met een sterker aanbod van verse voedingsproducten.

Carrefour

Dia heeft dan ook wat extra centen. Vorige maand verkocht het zijn Franse divisie voor 600 miljoen euro aan voormalig moederbedrijf Carrefour. De Franse Dia-winkels dreigden helemaal platgeknepen te worden door de zware prijzenslag die hypermarktketens zoals E. Leclerc hadden ontketend.

Carrefour zag wel brood in de Dia-winkels, die qua geografische verspreiding in Frankrijk erg complementair zijn met de eigen winkels. De transactie veroorzaakt wel onrust bij het personeel van Dia, dat een rist sluitingen van niet-rendabele winkels vreest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud