Advertentie

Dit zijn de grootste retailers van België

Een Carrefour Market in Tervuren. ©RV Doc

Geen enkel bedrijf heeft meer verkooppunten dan BNP Paribas Fortis. Carrefour is de kampioen in vierkante meter verkoopvloer. Dat berekende Locatus, de specialist in winkelinformatie.

Vrijwel alle financiële instellingen hebben de voorbije jaren hun kantorennet in België fors afgeslankt. Toch domineren ze nog steeds de rangschikking van de grootste verkooppuntnetwerken in ons land. Bpost (op 6) en de tankstationketen Total (10) zijn de enige niet-financiële instellingen in de top 10. Carrefour Market (12) en Aldi (13) zijn de enige supermarktformules in de top 15. De meest verrassende naam is Leonidas (14), met 346 verkooppunten. Colruyt, de retailer met het grootste marktaandeel in omzet, komt pas op de 27ste plaats met 235 verkooppunten.

De ranglijst is het voorbije jaar bovenaan nauwelijks veranderd. In de top 15 deden enkel Carrefour Market (442 verkooppunten) en Aldi (441 verkooppunten) haasje over.

De belangrijkste stijgers in de top 100 van het afgelopen jaar zijn de bibliotheken (van 41ste naar de 19de plaats), de lingerieketen Hunkemöller (stijgt 10 plaatsen) en de tankstationwinkels Shell Express (+6). De opvallende dalers zijn de modeketen Esprit (-14), Neckermann (-9) en de bank Delta Lloyd (-6). Nieuwkomers in de top 100 zijn Orchestra (babywoonwinkel, de opvolger van Prémaman), Basic-Fit (fitness), Action (huishoudartikelen), BKCP (financiële diensten), Gulf (tankstation) en Delhaize Shop&Go (minisupermarkt). Voor een plaats in de top 100 zijn minstens 82 verkooppunten in België vereist.

De top 10 op basis van totaal winkelverkoopvloeroppervlak per winkelformule wordt gedomineerd door de supermarkten. Het nummer één is Carrefour Market, goed voor meer dan een half miljoen m².

De Franse grootwarenhuisketen haalt ook met de formules Carrefour Hypermarkt en Carrefour Planet de top 15. Enkel Hubo, Brico en IKEA staan als niet-supermarkten in de top 10. De sterkste stijgers (in aantal plaatsen) zijn de doe-het-zelfketen Handy Home (+29), de supermarktketen Albert Heijn (+21), de modeketen Zeb (+17) en Action (+15). Nieuw in de rangschikking zijn Orchestra, Maxi Zoo (dierenvoeding), United Brand (sportkleding) en Fnac (radio & tv). De slijter Drinxit haalt net de top 100 met 18.318 m² vloerverkoopoppervlak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud