Advertentie
Advertentie

Donderdag bijzondere ondernemingsraad bij Carrefour België

Carrefour presteert de laatste jaren ondermaats. ©BELGAIMAGE

De Belgische werknemers van Carrefour komen donderdag te weten of het transformatieplan van de warenhuisgroep tot ontslagen of winkelsluitingen zal leiden.

De Belgische Carrefour-directie roept donderdag om 14 uur de vakbonden bijeen voor een bijzondere ondernemingsraad. Op die vergadering zal duidelijk worden wat de gevolgen zijn van het transformatieplan van Alexandre Bompard, de nieuwe CEO van Carrefour. De vakbonden vrezen ontslagen en winkelsluitingen.

Bompard kondigt dinsdag - twee dagen voor de Belgische ondernemingsraad - aan wat zijn toekomstvisie voor de wereldwijd actieve Carrefour-groep is. Hij moet ingrijpen, want de jongste jaren slabakt Carrefour .

-15%
Winstdaling
Vorig jaar daalde de operationele winst van de Carrefour-groep met 15 procent naar 2 miljard euro op 88,2 miljard euro omzet.

Ook 2017 was een ondermaats jaar. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 1,6 procent naar 88,2 miljard euro, terwijl het groeitempo in 2016 nog 3 procent bedroeg.

Bovendien daalde de operationele winst met 15 procent naar 2 miljard euro. Eerder had Carrefour gezegd dat de winst met 'maar' 12 procent zou dalen.

In België bleef de omzet stabiel. Hij lag met 4,4 miljard euro amper 0,3 procent hoger dan in 2016.

Hoeveel winst er in 2017 was, is niet bekend. In 2016 boekte Carrefour België 75,7 miljoen euro operationele winst en 65,5 miljoen euro nettowinst. In vakbondskringen valt te horen dat een tiental hypermarkten verlieslatend is.

E-commerce

Carrefour heeft het moeilijk omdat zijn grote hypermarkten, waar ook elektronica en andere niet-voedingsproducten worden verkocht, onder zware druk staan. Mensen kopen elektronica steeds vaker online en doen hun boodschappen in kleinere supermarkten of buurtwinkels.

Donderdag zal blijken of het transformatieplan tot ontslagen en winkelsluitingen in België leidt. Vorige maandag werd al duidelijk dat Carrefour zijn Belgische winkels vroeger wil openen en dat ze vaker op zondag open zullen zijn.

Bij Carrefour België werken 11.500 mensen in 85 winkels die Carrefour zelf uitbaat en in de ondersteunende diensten. Daarnaast worden 800 winkels volgens het franchisemodel uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

In 2010 voerde Carrefour België een zware sanering door. Zeven supermarkten en negen hypermarkten sloten de deuren, waardoor 1.700 mensen hun job verloren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud