E5 Mode tot eind januari beschermd tegen schuldeisers

E5 Mode heeft zo'n 55 winkels in ons land. Net als andere retailers kreeg het klappen door de coronacrisis. ©BELGA

De modewinkelketen E5 Mode krijgt tot eind januari bescherming tegen haar schuldeisers. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Dendermonde dinsdag beslist.

E5 mode, met hoofdzetel in Sint-Niklaas, kwam tijdens de eerste lockdown al eens in de financiële gevarenzone. Alle 55 winkels gingen op 14 maart dicht en openden pas midden mei opnieuw de deuren. De keten verloor ongeveer 20 miljoen euro omzet, een kwart van haar geplande jaarlijkse verkoopcijfer. Er werd gekozen voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) bij de ondernemingsrechtbank in Dendermonde.

Tijdens die eerste beschermingsperiode voerde E5 Mode een schuldherschikking door. Eind juni zette de rechtbank het licht op groen voor een doorstart. Bij de doorstart werkten er nog 450 mensen. De meesten zijn opnieuw tijdelijk werkloos, met uitzondering van wie de webshop bemant.

Vrijdag vroeg het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie met overdracht onder gerechtelijk gezag aan. Dat moet het behoud van het geheel of een deel van de onderneming of van haar activiteiten verzekeren. E5 Mode zou de schulden achterlaten in de bestaande vennootschap en de winkels eruit proberen lichten.

De vakbonden willen zo snel mogelijk duidelijkheid voor alle werknemers, overgenomen of niet. 'Wij willen dat alle personeelsleden aan de bestaande loon- en arbeidsvoorwaarden worden overgenomen. En voor wie niet wordt overgenomen moet er een gedegen en onderhandeld sociaal plan zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud