E5 Mode verdwijnt na veertig jaar uit familiale handen

©BELGA

De kledingketen E5 Mode wordt eigendom van Feniks Holding van Frédéric Helderweirt. Die verliet net FNG, maar ontkent dat die kledingketen zelf interesse heeft.

De verkoop van E5 Mode komt er ruim twee jaar nadat Alexander Talpe - de neef van acteur Louis ‘Mega Toby’ Talpe - het bedrijf heeft overgenomen van zijn oom, oprichter Etienne Kaesteker. Een overnamebedrag is niet bekend. E5 Mode was nog voor 49 procent in handen van Shopinvest, de holding van de oprichtersfamilie Kaesteker. De meerderheid van 51 procent was in handen van Talpe.

Met Feniks Holding komt een relatief nieuwe speler aan de knoppen bij E5 Mode. Ondernemer Frédéric Helderweirt richtte de holding op om daaronder E5 Mode en diens aankooporganisatie in onder te brengen. Helderweirt was tot deze maand actief bij de kledingketen FNG, waar hij onder meer instond voor de herinrichting van de Brantano-winkels.

Talpe juicht de komst van Helderweirt toe. ‘Feniks Holding heeft de expertise en het netwerk om de boetieks en collectie continu naar een hoger niveau te tillen. Dat is nodig in de huidige retailmarkt.’

FNG

Helderweirts manoeuvre doet de vraag rijzen of FNG op termijn niet op het toneel verschijnt bij E5 Mode. Dat ontkent Helderweirt met klem. De enige link tussen Helderweirt en FNG is zijn verleden daar en een commerciële overeenkomst over het aankoopplatform.

E5 mode

E5 Mode is een kledingketen die in 1979 werd opgericht door Etienne Kaesteker en zijn intussen overleden echtgenote Griet Talpe. Vandaag telt de keten zowat 70 winkels.

Kerncijfers (2017-2018):

Omzet: 83,7 miljoen euro.

Bedrijfsverlies: 4,1 miljoen euro.

Nettowinst: 920.000 euro.

Aantal werknemers (VTE): 383.

 

‘Een overname door FNG in het eerstkomende jaar is niet aan de orde’, bevestigt Helderweirt desgevraagd aan De Tijd. Beide gaan dus wel samenwerken in de aankoop voor de productie. Dat moet E5 Mode ‘competitieve voorwaarden’ opleveren.

Behalve in de zeventig winkels wil Helderweirt E5 ook online profileren. Hij geeft zichzelf zes maanden om een webshop op te zetten. ‘Onze doelgroep, veertigers die naar kwalitatieve en betrouwbare mode zoeken, zijn ook op zoek naar een performante webshop.’

Snelweg E5

Helderweirt wijkt zo af van het beleid van zijn voorganger Talpe. Die omschreef e-commerce als ‘een aanvulling, maar geen prioriteit’. Ruim een jaar geleden kondigde hij aan dat hij 5 miljoen euro zou investeren in de renovatie van twintig winkels. Helderweirt zegt nu dat hij de toekomst van het winkelportfolio gaat bekijken.

E5 Mode dook in het boekjaar 2016-2017 stevig in het rood met een bedrijfsverlies van meer dan 6 miljoen euro. Ook in 2017-2018 was er nog meer dan 4 miljoen euro bedrijfsverlies. Dat netto winst werd geboekt, was te danken aan een niet-recurrente financiële opbrengst van 5 miljoen euro.

De geschiedenis van de kledingketen gaat terug tot 1979. Kaesteker opende toen samen met zijn intussen overleden vrouw Griet Talpe de eerste winkel in Sint-Denijs-Westrem, aan de afrit van de snelweg E5 (nu E40).


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud