Eerste soldenweekend iets beter dan vorig jaar

De winkels in de Brusselse Nieuwstraat blijven ook morgen geopend ©BELGA

Het eerste soldenweekend was voor de retail ongeveer 2 procent beter dan vorig jaar. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) ligt dat vooral aan het mooie weer van zondag. Ook zelfstandigenorganisatie Unizo kijkt terug op een geslaagd eerste soldenweekend, maar waarschuwt voor een structureel probleem in de sector.

De solden gingen gisteren traag van start, vooral omdat het haast een hele dag regende. Toch spreken modehandelaars volgens het NSZ van vrij goede eerste koopjesdagen. Afgelopen weekend werd 7 procent van de volledige collectie aan herfst- en winterkleding verkocht.

'Dat is een bescheiden opsteker, maar het maakt het najaar niet goed', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws de situatie samen. Het najaar verliep  teleurstellend voor de modedetailhandel. 53 procent van de kledingwinkels zag hun verkoop dit najaar kelderen, gemiddeld met acht procent.  

Over de rest van de soldenmaand zijn de modehandelaars eerder pessimistisch. Slechts 19 procent van de handelaars verwacht om tijdens deze soldenperiode beter te doen dan tijdens de vorige wintersolden. Na het slechte voorjaar blijkt de sector er een afwachtende houding op na te houden.

Structureel probleem

Luc Ardies van zelfstandigenorganisatie Unizo sprak gisteren voor de camera's van VTM  van een 'structureel probleem in de modesector'. 'We zijn in een neerwaartse prijzenspiraal terechtgekomen. We moeten samen met fabrikanten samenzitten om te bekijken hoe het verder moet.' Onder meer de Mexx-winkels gingen de voorbije weken over de kop.

Ardies: 'We hebben 9 procent minder omzet gedraaid dan vorig jaar. De koopjes kunnen nooit een slecht seizoen goedmaken. Maar erger nog: de laatste 7 jaar hebben we altijd minder omzet gedraaid dan het jaar daarvoor. Gecumuleerd is er een daling van 20 procent.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud