EU-lidstaten blokkeren Europese steun voor Carrefour België

Carrefour voerde vorig jaar een zware ontslagronde door. ©Photo News

De lidstaten van de Europese Unie blokkeren de goedkeuring van 1,6 miljoen euro Europese steun voor de ontslagen werknemers van Carrefour in Franstalig België.

De Europese commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) had vorige maand voorgesteld om 1,6 miljoen euro vrij te maken uit het Europese globaliseringsfonds om 400 ontslagen werknemers van Carrefour en 330 werkloze jongeren te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe job. Het geld dient onder meer voor actieve loopbaanbegeleiding, beroepsopleidingen en initiatieven ter bevordering van ondernemerschap.

Vorig jaar voerde Carrefour België een grote ontslagronde door. Daardoor verloren 950 mensen hun job.

De begrotingscommissie in het Europees Parlement schaarde zich woensdag met ruime meerderheid achter het voorstel, maar het dossier zit vast omdat onvoldoende lidstaten het voorstel willen goedkeuren. De tegenstanders zouden aanvoeren dat concurrentie van de e-commerce geen reden is om het globaliseringsfonds aan te spreken.

Geglobaliseerde handelspatronen

Twee Belgische politici in het Europees Parlement reageren ontstemd. 'De Commissie erkent terecht dat het banenverlies bij Carrefour een rechtstreeks gevolg is van geglobaliseerde handelspatronen. Ontslagen werknemers hebben bijgevolg recht op financiële steun uit dat fonds', stelt Kris Peeters (CD&V).

Johan Van Overtveldt (N-VA) wijst erop dat steun voor ontslagen in de Finse retailsector in 2017 wel werd goedgekeurd. 'Als de EU op deze manier met haar eigen regels omspringt, kan ze niet hopen op meer vertrouwen van de burger. Men zou toch op zijn minst mogen verwachten dat alle dossiers op dezelfde, uniforme manier behandeld worden en dat men niet à la tête du client werkt.'

Van Overtveldt, voorzitter van de begrotingscommissie, gaat donderdag samen met enkele collega's rond de tafel zitten met vertegenwoordigers van de lidstaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud