Euro Shoe saneert op zijn hoofdkantoor

Euro Shoe is bekend van de keten Shoe Discount, die sinds dit jaar de naam Bristol draagt. ©rv

Nu het schoenenbedrijf achter keten Shoe Discount/Bristol jobs schrapt, lijkt het plan om 100 nieuwe winkels te openen van de baan.

Het Limburgse bedrijf Euro Shoe kondigt aan dat het 30 jobs schrapt op zijn hoofdzetel, waar 270 mensen werken. De eigenaar van schoenenwinkelketen Bristol (het voormalige Shoe Discount) wil naakte ontslagen vermijden en wil de jobs schrappen door natuurlijk afvloeiingen.

De ongeveer dertig jobs die we nu zullen schrappen situeren zich in de ondersteunende diensten voor onze winkels.
Bart Rayen
Financieel directeur Euro Shoe Group

Het bedrijf gaat herstructureren omdat er te veel mensen werken op de hoofdzetel naast het Albertkanaal in Beringen. Euro Shoe stootte dit jaar schoenenwinkelketen Avance af om zich uitsluitend te focussen op de verkoop van goedkope schoenen. Bij die operatie verloren 50 mensen hun job.

'De ongeveer 30 jobs die we nu schrappen, situeren zich in de ondersteunende diensten voor onze winkels', zegt financieel directeur Bart Rayen. Het gaat bijvoorbeeld om regiomanagers, mensen die verantwoordelijk zijn voor de reclame in de winkels en personeel dat inventarissen opmaakt.

100 nieuwe winkels

Nu Euro Shoe banen gaat schrappen in het hoofdkantoor lijkt het er sterk op dat de plannen om tussen 2016 en 2021 honderd nieuwe winkels te openen in België en Nederland zijn opgeborgen. Dat wil Rayen bevestigen noch ontkennen. 'Het enige dat we kwijt kunnen, is dat de volledige strategie van ons bedrijf op tafel ligt.'

3.000
Euro Shoe stelt 3.000 mensen tewerk. Een groot deel in de winkels, die worden uitgebaat door zelfstandigen.

Het grote expansieplan werd vorig jaar aangekondigd door de toenmalige CEO Kurt Moons. Nieuwe winkels waren Moons' antwoord op de toenemende concurrentie, onder andere van webwinkel Zalando . Maar Moons werd een maand geleden aan de deur gezet en vervangen door Philippe Vanaudenhove, een telg van de oprichtersfamilie van het bedrijf.

Moons kondigde een jaar geleden ook aan dat alle Shoe Discount-winkels werden gerebrand tot Bristol. Die operatie is intussen doorgevoerd.

Verlies

Euro Shoe heeft nu 270 winkels, die vorig jaar goed waren voor 144 miljoen euro omzet. Netto lijdt het bedrijf 3,8 miljoen euro verlies.

Het bedrijf verschaft werk aan 3.000 mensen, maar die staan niet allemaal op de payroll van Euro Shoe. De winkels van Euro Shoe worden door zelfstandigen uitgebaat en hun winkelpersoneel staat op hun loonlijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud