Europese stakingen op kortingsdag Amazon

Het Amazon-distributiecentrum in Koblenz, Duitsland ©Bloomberg

Op de Amazon Prime Day, waarbij de Amerikaanse onlineketen stunt met superpromoties, wordt er dinsdag in gestaakt in Duitsland. Ook in Spanje en in Polen zou er worden actiegevoerd.

Amazon Prime Day is het anderhalve dag durende kortingenfestival dat de Amerikaanse webwinkelreus in tal van landen houdt tussen maandagmiddag en dinsdag middernacht. Een Europees vakbondsfront aangevoerd door de Duitse bond Verdi grijpt het moment aan om te staken.

Verdi hekelt het feit dat het personeel in de Europese magazijnen van Amazon, waar honderdduizenden pakjes worden verscheept, dagelijks vele kilometers moet afleggen en erg repetitieve taken moeten uitvoeren.

'Tot middernacht dalen de prijzen en stijgen de winsten, terwijl de werknemers van Amazon hun post zullen verlaten en gaan manifesteren voor een collectieve arbeidsovereenkomst die hun gezondheid ten goede moet komen', luidt het in een persbericht van de Duitse vakbond Verdi. Hoeveel Duitse en Poolse werknemers aan de actie zullen deelnemen, is niet duidelijk.

In Spanje gaan de bonden nog een stap verder en werd maandag een staking van drie dagen gestart, waaraan volgens de vakbond CCOO 1.200 mensen deelnemen.

Amazon zelf verwacht weinig impact van de staking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect