Advertentie

Familie Blokker smukt balans verlieslatende Casa-winkels op

Casa maakt sinds 2015 verlies. ©Photo News

De Belgische winkelketen Casa krijgt 69,5 miljoen van zijn eigenaar, de Nederlandse ondernemersfamilie Blokker. De keten uit Olen is actief in acht landen, maar de zaken gaan al jaren niet goed.

De familie Blokker verkocht vorig jaar zijn bekendste winkelketen Blokker, maar de Nederlanders zijn nog steeds actief met winkels. Hun Belgische keten Casa heeft 505 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Spanje, Portugal en zelfs Marokko. Hun spullen komen uit een vrij nieuw magazijn langs de E313 in Olen.

 

110 miljoen euro
Schulden
De hoeveelheid schulden steeg in 2018 van 58 miljoen naar 110 miljoen euro.

De Nederlanders verlichten de schulden van Casa met 69,5 miljoen euro door schuldvorderingen in kapitaal om te zetten. Dat moet leveranciers meer vertrouwen geven, laat een woordvoerder via mail weten.

Casa maakt al vijf jaar verlies. In het boekjaar dat in januari 2019 eindigde, ging het om 19 miljoen euro op 174 miljoen euro omzet. De hoeveelheid schulden steeg van 58 miljoen naar 110 miljoen euro. Het eigen vermogen daalde van 30 naar 11 miljoen euro.

Het is niet duidelijk of er verbetering was in het boekjaar dat over enkele weken eindigt. 'Daar kunnen we nog geen uitspraken over doen.'

Action en IKEA

Casa
  • Belgische interieurwinkelketen
  • Omzet (2018): 174 miljoen euro
  • Nettoverlies: 19 miljoen euro
  • 3.100 personeelsleden
  • 505 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Spanje, Portugal en Marokko.
  • Eigenaar: Familie Blokker

De Belgische winkelketen heeft het moeilijk omdat andere ketens klanten wegsnoepen. Een voorbeeld is het Nederlandse Action, dat gelijkaardige spullen tegen erg lage prijzen verkoopt. Ook IKEA is een te duchten concurrent.

Bovendien mispakte Casa zich aan e-commerce. De keten heeft pas sinds 2017 een webwinkel. 'Een van onze problemen is dat de gemiddelde leeftijd van onze klanten hoog is', zei CEO Giane Van Landuyt in 2017.

De situatie bij Casa doet denken aan die bij zijn voormalige zusterketen Blokker. De in 2011 overleden Jaap Blokker geloofde niet dat e-commerce een succes zou worden en daarom begonnen zijn ketens pas na zijn dood met internetverkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud