Familie grijpt de macht bij schoenenketen Bristol

CEO Kurt Moons verlaat Euro Shoe. Hij bouwde Shoe Discount om tot Bristol. ©Dries Luyten

De eigenaarsfamilie Vanaudenhove wordt weer operationeel actief bij het moederbedrijf van de schoenwinkelketen Bristol, het voormalige Shoe Discount.

Na bijna drie jaar moet Kurt Moons vertrekken als CEO van het Limburgse schoenenbedrijf Euro Shoe Group. Philippe Vanaudenhove, een telg van de gelijknamige stichtersfamilie, wordt CEO. De huidige externe operationeel directeur moet de baan ruimen voor familielid Elise Vanaudenhove.

E-commerce

3,8 miljoen euro
Vorig jaar maakte Euro Shoe Group 3,8 miljoen euro verlies.

Als reden voor het vertrek geven het bedrijf en Moons een verschil in visie aan. 'Dat had betrekking op strategische en commerciële aspecten, waaronder e-commerce. Daar wil ik verder niet in detail op ingaan', zegt Moons.

In het verleden gaf Moons aan dat zijn focus vooral op stenen winkels lag. 'E-commerce is belangrijk, maar bakstenen winkels leveren ons nog steeds het meeste op', zei Moons een jaar geleden.

Hij besloot honderd nieuwe winkels te openen. In België, maar ook in Nederland, waar Euro Shoe al jaren actief is met de Bristol-keten. De nieuwe CEO geeft aan dat hij 'de digitale activiteit wil versterken'.

Bristol

De belangrijkste stempel die Moons op Euro Shoe drukte, is de omvorming van de Belgische schoenwinkelketen Shoe Discount naar Bristol. In de bijbehorden renovatie van 134 Belgische winkels investeerde hij 15 miljoen euro.

Een ander belangrijk wapenfeit van Moons is de verkoop van zusterwinkelketen Avance. Twintig Avance-winkels werden gesloten.

Verlies

Operationeel wierpen die vernieuwingen hun vruchten niet af, integendeel. Vorig jaar maakte Euro Shoe plots verlies. Terwijl er in 2015 nog 616.000 euro winst was, eindigde de groep vorig jaar 3,8 miljoen euro in het rood. De omzet bleef stabiel op 144 miljoen euro.

Moons zei in juni aan De Tijd dat dat verlies te wijten was aan het verlies van Avance en de verkoop van die keten. Ook de ombouw van Bristol heeft geld gekost. Bovendien maakt de keten in Nederland - in tegenstelling tot in België - verlies.

Euro Shoe stelt 3.000 mensen te werk in 270 winkels in Nederland en België. Het bedrijf werd in 1947 opgericht door Albert en Omer Vanaudenhove en is nog steeds volledig in handen van de familie. In 2013 waren er plannen om een externe investeerder aan te trekken, maar die plannen belandden in de prullenmand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud