Familie grijpt macht weer bij spartelende Prima-eigenaar

De Prima-buurtsupermarkten kreunen onder de druk van de concurrentie van grotere spelers ©Thomas De Boever

De groep Huyghebaert, de groep boven de buurtsupers Prima en Uw Buurtwinkel, ziet zijn CEO Koen Torfs vertrekken. In zijn plaats komt André Mathot, schoonzoon van wijlen Yves Huyghebaert.

Dat meldt vakblad RetailDetail donderdag op zijn website. Waarom Torfs opstapt, is niet bekend. Bij de groep zelf wil men enkel kwijt dat 'Koen Torfs eind september heeft beslist het bedrijf te verlaten'.

Torfs stond pas sinds mei vorig jaar aan het roer bij Huyghebaert. Hij volgde er Philippe Nowé op, die had geprobeerd om het bedrijf te verkopen aan Groep Heylen, bekend van electroketen Excellent, om zo in rustigere wateren te geraken. Toen al bleek echter dat de familie achter de schermen de touwtjes stevig in handen had, want ze blokkeerde die deal. Daarop trok Nowé zelf zijn conclusies.

Torfs liet toen optekenen dat hij wel nog een toekomst zag voor Huyghebaert als onafhankelijk bedrijf. Hij lanceerde een herstelplan, dat Prima en Uw Buurtwinkel, de twee voornaamste ketens van de groep, een kans moest bieden in de concurrentieslag met de grotere spelers. Zowel Colruyt (Okay), Delhaize (Proxy Delhaize) als Carrefour (Carrefour Express) stortten zich de jongste jaren bijzonder agressief op de markt van kleinere buurtsupermarkten.

Vraag is of de nieuwe CEO een recept zal vinden om te overleven. Want het gaat van kwaad naar erger bij Huyghebaert. In 2012 daalde de omzet met 6 procent tot zo'n 72 miljoen euro. Erger is dat de winst met net geen 80 procent kelderde tot een schamele 339.533 euro. Een jaarrekening over 2013 werd nog niet neergelegd bij de Nationale Bank, hoewel dat in principe al had moeten gebeurd zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud