Fietsenmaker Accell trekt deur dicht in VS

Accell was al jaren op de sukkel in de VS. De Amerikaanse activiteiten worden nu voor een symbolische dollar verkocht. ©MTI

De Nederlandse fabrikant van merken als Batavus en Koga verkoopt zijn verlieslatende Amerikaanse poot voor 1 symbolische dollar. De exit kost Accell 56 miljoen dollar.

De kogel is door de kerk. Accell trekt, na jarenlang aanmodderen, een streep onder zijn Amerikaanse avontuur. De poot die in de eerste jaarhelft een verlies van 11 miljoen euro (ebit) slikte was sinds maart het onderwerp van een 'strategisch onderzoek'.

De koper van de verlieslatende activiteiten en de merknamen Diamondback, Redline en IZIP is de private-equitygroep Regent. Meer dan een symbolische dollar telt de investeerder voorlopig niet neer. Maar dat bedrag kan als percentage van bedrijfswinst in 2022-2026 wel oplopen tot 15 miljoen dollar. Een deel van de deal is een distributieovereenkomst voor de verkoop van de internationale merken Raleigh, Habike en Ghost in de Verenigde Staten. 

Bittere pil

De verkoop drukt Accells bedrijfsresultaat (ebit) in de tweede jaarhelft met 46 miljoen euro. Daarenboven kost de exit het bedrijf 10 miljoen euro cash. Dat is het gevolg van contractuele verplichtingen en de overdracht van het Amerikaanse werkkapitaal. 

Vorige maand deed Accell ook al zijn activiteiten in Canada van de hand. Zo komt de focus van de fietsenreus weer helemaal op Europa te liggen, waar het zijn achterstand in e-commerce en de e-bike moet zien goed te maken. 

-36%
Aandeel
Accell Group noteert 36 procent lager dan het bod uit 2017 van rivaal Pon Holdings.

Na de jarenlange malaise reageren beleggers opgelucht op de verkoop, het aandeel  stijgt met 2 procent. De koers noteert niettemin nog altijd 36 procent onder de 32,72 euro per aandeel die de Nederlandse rivaal Pon, bekend van het merk Gazelle, twee jaar geleden bood. Accell wees dat bod van de hand, omdat het te laag was. 

Dat belette de concurrent niet om stukje bij beetje een belang van 20 procent in Accell op te bouwen en de grootste aandeelhouder te worden. Dat Pon een gunstig moment afwacht om opnieuw zijn kans te wagen valt niet uit te sluiten.

Accell, opgericht in 1904, verkocht vorig jaar 1,1 miljoen fietsen, goed voor een omzet van 1,1 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud