Fietsketen Fiets! komt in handen van Colruyt

De retailer Colruyt neemt een belang van 75 procent in de fietsspeciaalzaak Fiets!. Die heeft elf vestigingen in Vlaanderen en wil uitbreiden.

Colruyt  neemt niet alleen bestaande aandelen over, maar pompt via een kapitaalverhoging ook vers geld in het bedrijf. De details daarvan willen beide bedrijven niet bekendmaken. Colruyt koopt ook een optie om op termijn de keten helemaal over te nemen.

De fietsverkoper zat al een tijdje in moeilijk vaarwater. In mei vorig jaar verkocht Fiets! zijn Nederlandse dochter Hans Struijk, en eerder moest het een kapitaalverhoging met 2,5 miljoen euro doorvoeren om de continuïteit te garanderen. Oprichter Hendrik Winkelmans stapte in 2017 op na een carrière van zeven jaar aan het hoofd van Fiets!, dat hij in 2010 begon.

Duurzame mobiliteit staat bij ons al lang hoog op de agenda.
Dieter Struye
Colruyt

Met de verkoop aan Colruyt zijn de financiële zorgen van de baan. De supermarktgroep zegt te willen inspelen op ‘de behoeften van de consument in zijn verschillende levensfases’ en het stimuleren van duurzame mobiliteit. Fiets! zal de middelen van de kapitaalverhoging gebruiken om zijn netwerk van fietsspeciaalzaken uit te breiden, klinkt het.

Huidig CEO Michel Verhaeren, die ook de verkopende aandeelhouder Vermec vertegenwoordigt, zegt dat dankzij de investering van Colruyt weer kan gefocust worden op groei en rentabiliteit. 'We zijn van plan het aantal fietsspeciaalzaken de komende jaren uit te breiden. De eerstvolgende winkelopeningen zijn voorzien in 2019.'

Nieuwe winkels

Fiets! sloot vorig jaar vijf winkels in ons land en houdt er nog elf over. 'We hebben een moeilijk 2018 achter de rug', geeft Verhaeren toe. 'We gaan dit jaar vooral focussen op onze bestaande winkels en op het verhogen van de klantentevredenheid. Mogelijk zullen er dit jaar al enkele nieuwe vestigingen bijkomen, om vanaf volgend jaar weer volop te groeien.'

Waar er nieuwe winkels komen, is nog niet uitgemaakt, maar de blinde vlekken laten zich aflezen op de kaart. Onder meer in West- en Oost-Vlaanderen, de rand rond Brussel en in Limburg is er nog ruimte voor nieuwe vestigingen.

11
Fiets!
Fiets heeft elf verkooppunten in Vlaanderen.

'Een groot netwerk is onder meer interessant om de sterk toenemende vraag vanuit de bedrijven in te vullen', zegt Verhaeren. 'We zien die vraag heel sterk toenemen. De meeste bedrijven overwegen intussen om bedrijfsfietsen en bijbehorende diensten aan hun werknemers aan te bieden.'

Ook voor mensen die eerst op de website op zoek gaan naar een fiets, is het belangrijk om een winkel in de buurt te hebben. En met een groot winkelnetwerk kunnen de marketinguitgaven efficiënter worden ingezet.

Volgens Dieter Struye, directeur non-food bij de Colruyt groep, is nog niet uitgemaakt of en hoe beide winkelformules concreet zullen samenwerken. 'We zullen dat later onderzoeken. We gaan eerst focussen op de winkels van Fiets! zelf.' Een investering in een fietsenketen lijkt ver te staan van de kernactiviteit van Colruyt, maar volgens Hofman zijn er wel degelijk veel raakpunten. 'Duurzame mobiliteit staat bij ons al lang hoog op de agenda', zegt hij.

Voor Colruyt wordt Fiets! het vierde merk dat in non-food gespecialiseerd is, na de speelgoedketen Dreamland, de babyketen Dreambaby en de online winkel Collishop.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud