Advertentie

Fnac aast op Vanden Borre

©BELGA

De Franse winkelketen Fnac biedt op zijn Britse concurrent Darty, het moederbedrijf van de Belgische elektroketen Vanden Borre.

De Franse elektrogroep Fnac heeft maandag een bod uitgebracht op alle aandelen van zijn concurrent Darty . Het bod waardeert Darty op 553 miljoen pond (746 miljoen euro).

Darty noteert in Londen, maar heeft louter winkels op het Europees continent. Met de overname van Darty wil Fnac uitgroeien tot een leider op de Franse markt van elektronica en huishoudtoestellen. Volgens Fnac gaat het om twee sterke merken met een complementair winkelnetwerk. De groep zou actief worden in zeven landen met een gezamenlijke omzet van meer dan 7 miljard euro.

Fnac betaalt de Darty-aandeelhouders hoofdzakelijk in aandelen. De aandeelhouders van Darty zouden 1 Fnac-aandeel voor 39 Darty-aandelen krijgen, en in november ook een eenmalig einddividend. Bij de opening van de beurzen steeg het aandeel van Darty 15 procent.

In een reactie zegt Darty dat het de voordelen van een combinatie met Fnac wil onderzoeken. Darty wil de risico's van de deal onderzoeken om te kijken of het die kan aanbevelen aan zijn aandeelhouders. Fnac moet zijn bod voor 28 oktober bevestigen. 

Fnac, opgericht in de jaren 50, heeft vandaag wereldwijd 189 winkels, waarvan 9 in België. Het bedrijf is vooral in Frankrijk actief, maar ook in Spanje, Portugal, Zwitserland en Brazilië. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 3,9 miljard euro en een nettowinst van 41 miljoen euro.

Bij Fnac werken wereldwijd 14.500 mensen, waarvan 61 procent in Frankrijk. De groep Artemis van de Franse zakenman François Pinault bezit nog 39 procent van de aandelen van Fnac. Pinault is de man achter Kering, de Franse luxeholding die onder meer het modemerk Gucci bezit. Hij is ook de eigenaar van voetbalclub Stade Rennes.

©Mediafin

Darty (vroeger Kesa) is een van de grootste distributeurs van huishoudelektro in Europa. Darty stelt iets meer dan 10.000 mensen tewerk en haalde vorig jaar een omzet van 3,5 miljard euro. Het Britse bedrijf is genoteerd op de beurs van Londen. Nadat het zich de voorbije jaren terugtrok uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Turkije, hield het enkel (400) winkels en websites over in Frankrijk, Nederland en België.

In België is Darty de eigenaar van Vanden Borre, actief in de verkoop van audio, tv, multimedia en huishoudelektro. Vanden Borre heeft in België 60 winkels, meer dan 1.200 werknemers en een jaarlijkse omzet van 400 miljoen euro. In Frankrijk heeft Darty 265 winkels (Darty France en Mistergooddeal.com) en in Nederland 75 winkels (BBC).

Vanden Borre wilde niet reageren op het bericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud