FNG aarzelde met ontslag revisor

Een winkel van FNG's Nederlandse modeketen Miss Etam. ©Hollandse Hoogte

FNG en bedrijfsrevisor Ann Van Vlaenderen besloten een jaar geleden hun samenwerking te stoppen, maar pas eind vorige maand handelde het bedrijf dat ontslag af.

Van Vlaenderen was in opdracht van Figurad Bedrijfsrevisoren sinds 2008 bedrijfsrevisor bij het Belgische modebedrijf FNG Group. Haar vertrek kwam er in onderling overleg, zeggen FNG en Van Vlaenderen. FNG wou één revisor voor al zijn dochtervennootschappen en koos voor het bureau Mazars.

FNG treuzelde maandenlang om het ontslag daadwerkelijk door te voeren en Van Vlaenderen kwijting te geven. Pas eind vorige maand - bijna een jaar nadat beide partijen besloten het mandaat te beëindigen - werd het officieel gepubliceerd.

Kwijting

In een bijlage bij het Belgisch Staatsblad van 1 juli staat dat FNG Group Figurad vervangt door Mazars. Het bedrijf duidt in het document advocaten aan om de formaliteiten van het ontslag af te handelen. 'Dat document geldt als officiële aankondiging en erkenning van het ontslag van mevrouw Van Vlaenderen', zegt haar advocaat. 'Ze kreeg ook kwijting voor haar werk als revisor.' Dat bevestigt FNG.

Het duurde lang vooraleer FNG het ontslag van Ann Van Vlaenderen regelde.
Advocaat van Ann Van Vlaenderen

Opvallend: dinsdag verscheen een nieuwe Staatsbladbijlage waarin Van Vlaenderen het bedrijf vraagt haar ontslag te publiceren en haar kwijting te geven. Uit het document blijkt ook dat ze het bedrijf de voorbije maanden zes ingebrekestellingen stuurde.

'Dat is een ongelukkige samenloop van omstandigheden', zegt haar advocaat. 'Het duurde lang vooraleer FNG haar ontslag regelde. Daarom nam mevrouw Van Vlaenderen zelf het initiatief om haar ontslag officieel aan te kondigen. Toen haar vraag in het Staatsblad gepubliceerd werd, was het ontslag al officieel geregeld door FNG. Ze werd er niet van op de hoogte gesteld dat haar vertrek gepubliceerd zou worden.'

De vraag rijst waarom FNG treuzelde. Een woordvoerder verwijst naar de vorige directie onder leiding van Dieter Penninckx. Hij nam begin mei ontslag als CEO.

Schimmige deals

Net als de bestuurders liggen de revisoren van FNG onder het vergrootglas sinds het bedrijf aankondigde dat de vorige directie in Azië, Zwitserland en Luxemburg deals deed waarvan geen bewijzen zijn. Sommige financiële constructies hadden ook economisch geen zin, zegt de nieuwe directie van het bedrijf. Jarenlang trok niemand bij FNG aan de alarmbel.

Uiteindelijk bond de beurswaakhond FSMA de kat de bel aan. Al een jaar vraagt FSMA FNG om opheldering. Die kon het bedrijf nog niet geven. FNG stelde vorige week opnieuw externe onderzoekers aan om de zaak uit te spitten. Ook het gerecht opende een onderzoek.

Mede door de schimmige deals kondigde FNG onlangs voor 2019 een monsterverlies van bijna 300 miljoen euro aan. De omzet van 2018 werd retroactief verlaagd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud