FNG heeft nog één week om zichzelf te redden

Paul Lembrechts, de CEO van FNG. ©BELGA

Ten laatste volgende week moet duidelijk worden of de Brantano-moeder FNG voldoende geld vindt om een najaarscollectie te kopen en schulden af te betalen.

De modegroep FNG heeft nog een week om een reddingsplan te vinden om te overleven. Dat blijkt na een vergadering maandag tussen de vakbonden en de directie.

De vakbonden vroegen de directie om ten laatste op 22 juli duidelijkheid te geven over de toekomst van FNG. 'CEO Paul Lembrechts zei ons dat hij ten laatste op die dag met meer info over de redding van FNG naar buiten zou komen', zegt Sven De Scheemaeker van de vakbond ACV Puls. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat.

Nieuw onderzoek naar schimmige deals in Azië

De raad van toezicht van FNG beveelt het bedrijf om opnieuw te onderzoeken hoe de constructies in elkaar zitten die FNG de voorbije jaren opzette in Azië, Zwitserland en Luxemburg. Een maand geleden kondigde FNG aan dat het 94 miljoen euro aan verwachte inkomsten waarschijnlijk nooit zal zien. Dat geld zou moeten komen van leveranciers van FNG, die zouden hebben beloofd dat ze het bedrijf korting zouden geven als het grote hoeveelheden kleding kocht.

Maar hoe die deals in elkaar zaten, is niet duidelijk. Het bedrijf meldde eerder dat van een aantal transacties 'geen onderliggende stukken' te vinden zijn. Bovendien zouden sommige transacties en constructies geen economische onderbouw hebben.

FNG voerde de voorbije maanden al een audit uit, maar die kon niet alle vragen beantwoorden. Een nieuwe audit moet meer klaarheid scheppen.

FNG zit in zware moeilijkheden. Sinds vorig jaar maakt het bedrijf verlies. Ook 2020 belooft een rampjaar te worden, want twee maanden lang waren de winkels dicht door het coronavirus.

De cashvoorraden slinken. Een kleding- en schoenenbedrijf dat geen geld heeft om kleding en schoenen te kopen om over enkele maanden in zijn winkelrekken te plaatsen is ten dode opgeschreven. En dus zijn de crisismanagers van FNG volop op zoek naar geld.

Dat geld heeft het bedrijf ook nodig om zijn torenhoge schuldenberg af te betalen. 734 miljoen euro heeft FNG tegoed aan banken, obligatiehouders, winkelpandenverhuurders en leveranciers.

Die schulden moet FNG uiteraard niet allemaal morgen afbetalen, maar de situatie is ook op korte termijn nijpend. Een lening van 20 miljoen euro vervalt binnenkort. Voor 7,5 miljoen euro van dat krediet staat de Vlaamse overheid via zijn fonds PMV borg. Dat is zo sinds maart, toen de coronacrisis begon en de waarborg vervalt op 31 juli. Ofwel betaalt FNG de banken de 20 miljoen euro dan terug ofwel overtuigt het bedrijf de overheid om de waarborg langer te laten gelden.

Maar dat wordt niet simpel. Vorige week liet minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement verstaan dat de overheid FNG niet zomaar te hulp schiet. 'Wij staan niet te springen om in deze context financiële steun aan te bieden, op welke manier dan ook', zei ze.

Al sluit ze hulp niet helemaal uit. 'Er zijn drie absolute voorwaarden: een realistisch doorstartplan, de private financiers moeten inspanningen leveren en een deelname van Gigarant (een onderdeel van PMV, red.) moet daadwerkelijk leiden tot jobbehoud.'

Nu al is de Vlaamse overheid via PMV een grote geldschieter. Als FNG het niet redt, verliest de Vlaamse belastingbetaler 32 miljoen euro.

Ten laatste volgende week moet er meer duidelijkheid zijn. FNG de banken waarvan het geld leende te overtuigen om betalingsuitstel te krijgen en om een deel van de schulden kwijt te schelden. Volgens onze informatie staan de banken daarvoor open, maar willen ze dat de overheid garanties biedt. 'Alles hangt aan elkaar', klinkt het.

Najaarscollectie

FNG vraagt ook zijn obligatiehouders om hulp. Ook aan hen vraagt de modegroep uitstel van betaling. FNG overtuigde de voorbije weken al een groep die in totaal 30 miljoen investeerde in obligaties van het bedrijf. Tot eind dit jaar moet FNG hen geen rente betalen.

734 miljoen
Schulden
734 miljoen euro heeft het bedrijf tegoed van banken, obligatiehouders, winkelpandenverhuurders en leveranciers.

Een groep obligatiehouders die 45 miljoen euro investeerde, ligt dwars. Donderdag probeert FNG hen alsnog te overtuigen om uitstel van betaling toe te laten.

Als FNG geen geld heeft om kleding te kopen voor het najaar, dan lijkt het over en uit voor de modegroep. Volgens onze informatie is een deel van de kleding onderweg. Deze week nog zou de eerste lading aankomen. Het gaat vooral om schoenen voor de keten Brantano.

Maar het overgrote deel van de collectie - zo'n 85 procent, vooral kleding - is nog niet besteld. Heel wat leveranciers willen garanties. Ze willen pas produceren en leveren als FNG voldoende geld heeft om de kleding te betalen.

Nog tot volgende maand, wanneer de koopjes doorgaan, hangen de kledingwinkels vol zomerkleding. FNG moet ervoor zorgen dat er voldoende kleding in de rekken hangt wanneer in september de hersft zijn opwachting maakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud