FNG-oprichter Penninckx in de cel

©SISKA VANDECASTEELE

Dieter Penninckx en zijn vrouw Anja Maes, twee van de drie oprichters van de failliete modeketen FNG, zijn gearresteerd. Ze hielden zich niet aan de voorwaarden van hun eerdere vrijlating.

Dieter Penninckx is vrijdag gearresteerd en opgesloten in de gevangenis op verdenking van fiscale fraude. Ook zijn vrouw Anja Maes werd opgepakt, maar onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag en wordt door het Antwerpse parket bevestigd aan de redactie van De Tijd.

Eind augustus raakte bekend dat de oprichters van de failliete modeketen FNG - Penninckx, Maes en Manu Bracke - waren opgepakt en verhoord. Er werden toen ook huiszoekingen uitgevoerd. De drie werden na afloop vrijgelaten, maar onder strikte voorwaarden. Penninckx, die ook voorzitter en eigenaar is van voetbalclub KV Mechelen, en Maes hebben die voorwaarden nu geschonden, maar het Antwerpse parket wil niet zeggen hoe. Bracke heeft zich wel aan de voorwaarden gehouden.

Valsheid in geschrifte

Het drietal werd door de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte, het indienen van valse jaarrekeningen, de manipulatie van de beurskoers, misbruik van vennootschapsgoederen en belemmering van het onderzoek van de beurswaakhond FSMA. De FSMA droeg vorige maand het hele dossier over naar het parket nadat het eerst een eigen onderzoek had opgestart.

FNG werd begin augustus failliet verklaard omdat de modeketen niet langer zijn schulden kon betalen. Het torstte 734 miljoen euro schulden, nadat het vorig jaar al bijna 300 miljoen euro verlies had geleden. Al snel bleek dat achter de groep een complex kluwen van vennootschappen schuilging en tal van schimmige constructies waren opgezet.

Brantano

Het faillissement van FNG betekende het einde van dochterondernemingen als Brantano, CKS en Fred & Ginger. Brantano werd wel overgenomen door de Duitse winkelgroep Deichmann, maar de merknaam verdwijnt ten faveure van de Nederlandse Deichmann-dochter vanHaren. Die neemt ook maar 40 Brantano-vestigingen over, voor de 66 andere is nog geen oplossing. De 647 werknemers verhuizen ook niet mee. Ze kunnen enkel solliciteren om bij de nieuwe eigenaar aan de slag te gaan.

Met de Nederlandse zakenman Martijn Rozenboom werd ook een overnemer gevonden voor FNG Nederland. Hij wordt zo de eigenaar van de mode- en winkelmerken Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss. Een aantal van die ketens hebben ook winkels in België, maar het is niet duidelijk of die openblijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud