FNG smeekt schuldeisers om tweede kans

De Belgische FNG-ketens als Brantano zijn al failliet. De groep is in Zweden nog actief met de webwinkel Ellos. ©BELGA

'Laat ons niet failliet gaan. Steun een doorstart met de webwinkel Ellos.' Die boodschap geeft de top van wat rest van het modebedrijf FNG aan de banken en obligatiehouders, die honderden miljoenen euro's claimen.

De Belgische modegroep FNG - bekend van Brantano - ging in de zomer failliet, maar het het dossier is nog niet helemaal afgerond. De banken, die 260 miljoen euro verloren aan het faillissement, eisen 200 miljoen euro van wat rest van de Belgische modegroep. De overlevende beursgenoteerde vennootschap FNG n.v. heeft nog één activiteit: de Zweedse succesvolle mode- en interieurwebwinkel Ellos.

De sterke resultaten van Ellos zijn een opportuniteit. Ze kunnen de basis vormen van een doorstart.
Paul Lembrechts
CEO FNG

Ook de obligatiehouders van FNG verloren tientallen miljoenen euro's aan het faillissement. Ook zij claimen miljoenen van wat rest van het mode-imperium.

Ten slotte roert ook Nordic Capital zich. Het investeringsfonds was tot de zomer eigenaar van Ellos, en kreeg in ruil FNG-aandelen. Die zijn door het gedeeltelijke faillissement een pak minder waard. FNG moet Ellos ook nog steeds een deel van het overnamebedrag betalen.

Kopzorgen

De torenhoge schadeclaims bezorgen de directie en de bestuurders van FNG kopzorgen, want geld om de claims te betalen is er niet. Als de schuldeisers het spel hard spelen, is een faillissement en/of de verkoop van Ellos waarschijnlijk.

Dat ziet FNG niet zitten. Het bedrijf laat donderdagavond weten dat het er alles aan wil doen om met Ellos een doorstart te maken. 'Dat is de beste optie naar waardecreatie ten voordele van alle stakeholders', schrijven de raad van bestuur en CEO Paul Lembrechts in een persmededeling. 'Een faillissement wordt het best vermeden.'

Komt de doorstart er niet, dan dreigt waardevernietiging.
Paul Lembrechts
CEO FNG

Het bedrijf stelde eerder al een bemiddelaar aan om de schuldeisers te overtuigen het bedrijf nog een kans te geven. FNG schermt met de mooie resultaten die Ellos dit jaar boekte, mede dankzij de groei van e-commerce door het coronavirus.

Opportuniteit

'Kwartaal na kwartaal zet het e-commerceplatform sterke cijfers neer', zegt het bedrijf. 'De aangepaste ebitda (brutobedrijfswinst, red.) groeide de afgelopen 12 maanden  met 33 procent, tot omgerekend 30,4 miljoen euro (tot september 2020, vergeleken met 2019). Vermoedelijk zal het vierde kwartaal van 2020 alle voorgaande kwartalen overtreffen.'

'De sterke resultaten van Ellos zijn een opportuniteit. Ze kunnen de basis vormen van een doorstart. Daarvoor liggen nu werkbare pistes op tafel,' zegt CEO Paul Lembrechts. 'Komt de doorstart er niet, dan dreigt waardevernietiging.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud