FNG vraagt meer toegevingen obligatiehouders

Een winkel van de FNG-keten Brantano. ©Photo News

Het modebedrijf FNG vraagt respijt aan ál zijn obligatiehouders, terwijl het tot nu toe maar van een deel onder hen hoopte meer financiële ademruimte te krijgen.

De algemene vergadering die het moederbedrijf van de Brantano-winkels dinsdag zou beleggen gaat niet door, omdat te weinig obligatiehouders zich hadden aangemeld. Op de vergadering wilde FNG   de houders van obligaties die uitgegeven werden in 2012 en 2015 meer financiële ademruimte vragen.

De modegroep stelde hen voor in 2024 in plaats van volgend jaar de hoofdsom van de betrokken obligatieleningen terug te betalen. Het wou ook de eerstvolgende rentebetaling op zijn schulden - die normaal op 1 juni valt - met één jaar uitstellen. Zo spaart FNG cash uit, die het door de crisis broodnodig heeft. Het bedrijf verkeert in nood, want zowel omzet als winst kregen klappen door de coronacrisis en het bedrijf torst een schuldenberg die 540 miljoen euro zou bedragen. De omzet van het bedrijf ligt met 780 miljoen euro niet veel hoger.

Drie maanden

Maar nu verandert FNG het geweer van schouder. Het vraagt voortaan voor aan álle obligatiehouders - dus ook de beleggers die effecten kochten ten tijde van de overname van het Scandinavische Ellos - 'een uitstel van betalingen en een  'standstill' (het bevriezen van de huidige situatie, red) met drie maanden.

540 miljoen euro
Schuldenberg
FNG torst volgens ABN AMRO een schuld van zo'n 540 miljoen euro.

Dat moet de modegroep vooral toelaten om de volgende rentebetalingen te overbruggen - en dus voldoende cash in het bedrijf te houden - en 'een globaal herstelplan uit te werken met alle stakeholders'. Dat plan zal vervolgens ook aan de obligatiehouders worden voorgelegd.

De modegroep is parallel bezig met 'een grondige analyse van haar cijfers en activiteiten' en wil op die basis een 'realistisch' toekomstplan uitwerken.

Beurswaakhond

FNG moet intussen ook vragen beantwoorden van de beurswaakhond FSMA. Die heeft al maanden vragen bij bepaalde overnames én over de jaarrekening van FNG over het boekjaar 2018. De notering van het aandeel zal opgeschort blijven zolang de beurswaakhond die antwoorden niet gekregen heeft.

Revisor Mazars keurde de jaarrekening van 2018 van FNG zonder voorbehoud goed. Maar hij 'vestigde de aandacht' op enkele elementen uit de balans, waaronder een transactie met betrekking tot een extern handelsfonds (voornamelijk voorraden), de goodwill op FNG's balans (de meerprijs die bij overnames bovenop de boekwaarde wordt betaald) en de immateriële activa. De analyse die FNG over die twee laatste elementen uitvoerde 'bevatten elementen van beoordeling die inherent onzekerheden', vindt Mazars. 

Het is ondertussen ook wachten op de jaarrekening en het jaarverslag over het boekjaar 2019. Die werden uitgesteld 'tot een nader te bepalen datum', net als de algemene vergadering van aandeelhouders van FNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud