FNG vraagt respijt tot einde van het jaar

Brantano is het hoofdmerk van FNG. De coronacrisis bracht een nieuwe klap toe aan de al met schulden beladen modegroep. ©Wouter Van Vooren

FNG vraagt geen drie, maar zeven maanden respijt aan zijn obligatiehouders en hoopt ook uitstel te krijgen voor de rentebetalingen op de betrokken leningen. Het is de zoveelste wending in het dossier van de modeketen, die wankelt op de rand van de afgrond.

FNG  verkeert in nood, want zowel de omzet als de winst kreeg klappen door de coronacrisis en het bedrijf torst door een agressieve overnamepolitiek een schuldenberg die 540 miljoen euro zou bedragen. Met 780 miljoen ligt de omzet niet veel hoger.

Om tijd te kopen vroeg de modeketen boven Brantano, Fred & Ginger, CKS en Miss Etam begin deze maand meer financiële ademruimte aan de houders van obligaties die uitgegeven werden in 2012 en 2015. Vorige week veranderde FNG het geweer van schouder en vroeg het voortaan aan alle obligatiehouders 'een uitstel van betalingen' en een 'standstill' - het bevriezen van de huidige situatie - met drie maanden.

Verlenging

De groep kondigde dinsdag aan dat ze die standstillperiode wil verlengen tot het einde van het jaar en hoopt ook de rentebetalingen uit te stellen. Daar moeten de obligatiehouders mee instemmen op algemene vergaderingen op 11 en 26 juni. De betrokken obligatiehouders hebben effecten in handen van vijf verschillende leningen voor een totaalbedrag van 75,1 miljoen euro.

Waarom kon dat niet eerder? 'De reden is eerder technisch', legt Gunther De Backer, de woordvoerder van FNG, uit. 'Als je voor die obligatieleningen algemene vergaderingen moet bijeenroepen en op de eerste datum het aanwezigheidsquorum niet gehaald wordt, dan moet er een tweede vergadering samenkomen. Tussen de oproeping en de vergadering zelf dreigt al snel twee maanden te verlopen.' Hij onderstreept dat FNG op die manier ook alle obligatiehouders op dezelfde manier wil behandelen.

De obligatielening van FNG in het kader van de overname van het Zweedse Ellos maakt geen deel van uit van de uitgiftes waarvoor de modegroep een 'standstill' vraagt.

De obligatielening die FNG uitgaf in het kader van de overname van het Scandinavische Ellos maakt daar geen deel van uit. De modegroep haalde midden vorig jaar 1,5 miljard Zweedse kronen (142 miljoen euro) op om een deel van de overname van de Zweedse online modewebwinkel over te nemen. Het overnamebedrag bestond uit betaald met de obligaties en een mix van eigen en nieuwe aandelen, een renteloze lening van de verkoper en aandelengerelateerde producten die later uitgegeven worden. 

De standstill moet de modegroep vooral toelaten om de volgende rentebetalingen te overbruggen - en dus voldoende cash in het bedrijf te houden - en een globaal herstelplan uit te werken 'met alle stakeholders'. Dat plan wordt vervolgens ook aan de obligatiehouders voorgelegd.

Jaarverslag

Het is intussen nog altijd wachten op het jaarverslag van FNG over het boekjaar 2019. Dat zal allicht nog niet in de komende dagen verschijnen. 'De revisor heeft extra vragen gesteld', aldus De Backer. Ook voor de daaropvolgende aandeelhoudersvergadering is nog geen datum.

75 miljoen
Obligatieleningen
FNG heeft in totaal vijf obligatieleningen lopen voor een totaalbedrag van 75 miljoen euro.

FNG moet intussen ook vragen beantwoorden van de beurswaakhond FSMA. Die heeft al sinds midden vorig jaar vragen bij bepaalde overnames én over de jaarrekening van FNG over het boekjaar 2018. De notering van het aandeel blijft opgeschort zolang de beurswaakhond die antwoorden niet gekregen heeft.

Revisor Mazars keurde de jaarrekening van 2018 van FNG zonder voorbehoud goed. Maar hij 'vestigde de aandacht' op enkele elementen uit de balans, waaronder een transactie met betrekking tot een extern handelsfonds (voornamelijk voorraden), de goodwill op FNG's balans (de meerprijs die bij overnames boven op de boekwaarde wordt betaald) en de immateriële activa. De analyse die FNG over die twee laatste elementen uitvoerde, 'bevatten elementen van beoordeling die inherent onzekerheden bevatten', vindt Mazars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud