FNG wil minder macht voor van fraude verdachte oprichters

De van fraude verdachte Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes dreigen hun dubbel stemrecht te verliezen, maar blijven in charge bij FNG. ©SISKA VANDECASTEELE

Het Belgische modebedrijf FNG wil de macht van de van fraude verdachte oprichters verkleinen, maar ze houden hun greep op het bedrijf. Met het geld van de beursgang van zijn Zweedse webwinkel Ellos wil FNG een doorstart maken.

Bijna een jaar nadat de belangrijkste activiteiten van het modebedrijf FNG Group failliet gingen - zoals de winkelketen Brantano - doktert de overblijvende vennootschap FNG nv een overlevingsplan uit. Het bedrijf moet een banklening terugbetalen van 20 miljoen euro en moet Nordic Capital nog geld. Van dat investeringsfonds kocht FNG de Zweedse modewebwinkel Ellos, de enige overblijvende activiteit van FNG. De overname gebeurde in 2019, maar FNG betaalde de overnameprijs nog niet helemaal.

De essentie

  • De raad van bestuur heeft zijn toekomstplan voor de modegroep FNG klaar.
  • Hij wil de macht van de stichters verkleinen en de Zweedse webwinkel Ellos naar de beurs brengen
  • FNG was bekend van merken als Brantano en CKS, maar ging vorig jaar failliet. De groep heeft alleen nog de webwinkel Ellos in handen.
  • De stichters van FNG zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van fraude.

De raad van bestuur en CEO Paul Lembrechts willen eerst en vooral de macht inperken van Dieter Penninckx, Manu Bracke en Anja Maes. De drie oprichters zijn in verdenking gesteld van fraude, die mogelijk leidde tot de ondergang van het bedrijf.

Het bedrijf wil het dubbel stemrecht van de drie oprichters afschaffen. Ze bezitten 44 procent van de aandelen en 73 procent van de stemrechten. Toch blijven Penninckx en co. de touwtjes stevig in handen houden. Zo lang ze 15 procent van de aandelen hebben, stellen ze de meerderheid van de raad van bestuur samen. Hebben ze minstens 5 procent, dan mogen ze nog altijd drie leden voorstellen.

Het nieuws werd eerst gemeld door De Standaard en het bedrijf bevestigt het. Op 16 juni organiseert FNG een aandeelhoudersvergadering om zijn plannen goed te keuren.

Nieuwe raad van bestuur

De raad van bestuur gaat grondig op de schop. De bestuurders Roald Borré (de voorzitter van het Vlaamse overheidsfonds PMV), Philippe Vandeurzen (investeringsmaatschappij De Eik) en Gino Van Ossel (businessschool Vlerick) stappen op.

Wat is en was FNG?

FNG Group was een Belgische modegroep die kleding verkocht in haar eigen (web)winkels in België, Nederland en Scandinavië. Via externe winkel(keten)s was de kleding ook te koop in de rest van Europa.

Bekende merken waren Brantano, CKS, Fred & Ginger, Claudia Sträter en Steps. Op zijn hoogtepunt boekte het bedrijf 489 miljoen euro omzet en verschafte het werk werk aan 3.000 mensen.

Vorig jaar ging het bedrijf failliet nadat de schuldenberg naar 734 miljoen euro was opgelopen. Bovendien misliep het bedrijf in frauduleuze omstandigheden 94 miljoen euro inkomsten en moest het waardeverminderingen doorvoeren, waardoor er 300 miljoen euro verlies was. CKS kwam in handen van concurrent JBC, Brantano in die van het Nederlands-Duitse vanHaren.

Toch ging FNG niet helemaal failliet. De beursgenoteerde vennootschap FNG nv bestaat nog altijd. Ze is eigenaar van Ellos, een Zweedse groep van mode- en decoratiewebwinkels. Het aandeel is sinds vorige week een jaar geschorst.

Hun kandidaat-opvolgers zijn Sophie Manigart (Vlerick), Alain Hellebaut (speelgoedwinkelketen Maxi Toys), Nadine Vanovenberghe (consultant Bovan Invest & Beheer) en Sonny Luypaert (voormalig financieel directeur).

De directieraad wordt opgeheven. Lembrechts neemt ontslag als CEO, maar de facto blijft hij aan zet, want hij wordt uitvoerend bestuurder. Het bedrijf wil overschakelen naar een bestuursmodel met alleen een raad van bestuur.

Ellos

Na de herschikking wil FNG doorgaan met Ellos. Volgens De Standaard wil FNG Ellos gedeeltelijk naar de beurs brengen met een waardering van 350 tot 400 miljoen euro. Met het geld dat de beursgang oplevert, wil FNG Nordic Capital betalen en zijn bankenschuld aflossen. Dat zou goed nieuws zijn voor de Vlaamse belastingbetaler, want die waarborgt 7,5 miljoen euro van de leningen van FNG. Dat gebeurde via Gigarant, een onderdeel van het Vlaamse overheidsinvesteringsfonds PMV.

Na de beursgang zou zowel FNG als Nordic Capital een belang aanhouden in Ellos. FNG geeft geen commentaar op de mogelijke beursplannen. Het verwijst naar zijn persbericht, waarin staat dat het na de kapitaaloperatie in het kapitaal van Ellos blijft.

Rook

In het plan van FNG geeft het bedrijf geen antwoord op een claim van meer dan 200 miljoen euro door de banken BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en ABN AMRO. Zij leenden FNG samen 260 miljoen euro en zagen dat bedrag bijna volledig in rook opgaan bij het faillissement.

Ook de obligatiehouders van FNG willen de 95 miljoen euro die ze het bedrijf leenden terugzien. Ze zijn misnoegd omdat ze vinden dat het bedrijf geen moeite doet om hen tegemoet te komen. FNG nv voelt zich niet geroepen de banken en de obligatiehouders te vergoeden omdat zij hun geld ter beschikking stelden van intussen failliete vennootschappen.

De vraag rijst of de stichters van FNG op 16 juni akkoord zijn met het plan van FNG. Die dag wordt de aandeelhouders ook gevraagd Maes en Bracke kwijting te geven voor hun bestuursdaden.

Op de vergadering krijgen de aandeelhouders met meer dan een jaar vertraging FNG's officiële jaarresultaten over 2019 te zien. Volgens de een jaar oude voorlopige cijfers bloedde het bedrijf toen. Er waren 300 miljoen euro verlies en 734 miljoen euro schulden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud