Fusie Ahold en Delhaize is helemaal rond

Dick Boer en Frans Muller, de CEO's van Ahold en Delhaize, toen ze een jaar geleden een gezamenlijke persconferentie gaven. ©REUTERS

De Nederlandse en Belgische supermarktgroepen hebben zaterdag de fusieovereenkomst ondertekend. De afronding van de deal was mogelijk nadat de VS hun fiat gegeven hadden aan de fusie.

Frans Muller en Dick Boer, de CEO's van Delhaize en Ahold, hebben zaterdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst die het samengaan van de twee supermarktgroepen definitief bekrachtigt. Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize, sprak van een 'historische dag'.

'Twee fantastische groepen bundelen de krachten om samen een nog sterkere, internationale voedingsdistributeur te vormen. We ronden deze internationale transactie met veel enthousiasme af en zijn helemaal klaar om deze nieuwe fase aan te vatten', voegde Jansson eraan toe.

Ook Delhaizes CEO Muller toonde zich tevreden. 'De timing voor deze fusie kon niet beter. We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten, gemeenschappen en investeerders nog beter zullen kunnen dienen', luidde het.

Obstakel

Het laatste obstakel om de fusie helemaal af te ronden was vrijdagavond uit de weg geruimd. Toen publiceerde de Federal Trade Commission, de Amerikaanse mededingingsautoriteit, op haar website een bericht waarin staat dat er een akkoord is met Koninklijke Ahold en Delhaize Group over de verkoop van 81 winkels.

Die operatie was nodig omdat de fusie van de twee concerns anders de concurrentie zou verstoren ‘in 46 lokale markten in Delaware, Maryland, Massachusetts, New York, Pennsylvania, Virginia en West Virginia’, aldus het persbericht.

Verkoop

De FTC gaf ook details over de kopers van de Amerikaanse supermarkten van Ahold en Delhaize. In Delaware, Maryland en Virginia wordt de grootste brok – 38 winkels- overgenomen door Weis Markets. Andere grotere deals zijn de verkoop van 18 winkels in Maryland, Pennsylvania, Virginia en West Virginia aan Shop ’N Save East, een dochter van de groep Supervalu. In Virginia gaan ook 10 winkels naar Publix North Carolina. Daarnaast zijn er nog vier kleinere deals.

In realiteit hebben Ahold en Delhaize niet 81 maar 86 winkels van de hand gedaan. Dat het er vijf meer zijn dan nodig, heeft te maken met de vraag van een van de kopers om meer supermarkten te mogen overnemen, legde Delhaize-woordvoerder Peter Dercon uit.

Aandeel

'Zondag om middernacht worden de contracten van kracht’, lieten Ahold en Delhaize zaterdag in een persbericht weten. Vrijdag was het overigens de laatste dag dat het aandeel Delhaize op Euronext Brussel noteerde. Maandag om 9 uur wordt het vervangen door ‘Ahold Delhaize’. Per aandeel Delhaize ontvangen de aandeelhouders 4,75 aandelen van de nieuwe fusiegroep.

In de Verenigde Staten krijgt het publiek nog wel 30 dagen tijd – tot en met 22 augustus - om eventuele kritiek op de overeenkomst over de verkoop van 81 winkels te uiten. ‘Een standaardprocedure’, meent Dercon die geen weet heeft van een mogelijke bijkomende opschorting.

Megafusie

De megafusie tussen Albert Heijn-eigenaar Ahold en Delhaize werd eind juni vorig jaar al aangekondigd. Door de samensmelting ontstaat een bedrijf met ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar circa 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen.

De aandelen Ahold Delhaize komen voor circa 61 procent in handen van de aandeelhouders van de Zaanse grootgrutter. De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel dat ze bezitten 4,75 aandelen Ahold

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud