Advertentie
Advertentie

Fusiekoorts tilt beurswaarde Delhaize met 1,2 miljard op

©ANP XTRA

De koersen van Ahold en Delhaize stijgen fors na het bericht in De Tijd over de paringsdans van de Nederlandse retailer met zijn Belgische sectorgenoot.

Zowel Delhaize als Ahold opent maandag fors hoger op Euronext. Beide groepen zien hun beurswaarde met meer dan 1 miljard euro stijgen (zie grafiek). Delhaize ging in de loop van de ochtend maximaal 17 procent hoger, Ahold maximaal 10 procent.

De Tijd berichtte zaterdag dat de twee retailers bezig zijn aan een paringsdans en dat die gesprekken nog in een pril, aftastend stadium zitten. Delhaize noch Ahold wilde vrijdag reageren op het nieuws van de fusiegesprekken. Ook maandag is er nog steeds geen reactie van beide groepen.

©Tijd Multimedia

Volgens KBC Securities kan een samengaan van de twee groepen synergieën opleveren van 0,5 procent van hun gezamenlijke omzet (52,4 miljard euro vorig jaar). ING mikt iets hoger (0,6 tot 0,8 procent). Analisten zien synergieën bij de personeelskosten, maar ook in aankoop, distributie en logistiek. Rabobank is veel optimistischer en ziet 1 miljard euro aan synergieën, gedreven door lagere personeelskosten en aankoopprijzen.

Bis repetita

Het is niet de eerste keer dat de twee distributiegroepen over een alliantie praten. In 2006-2007 voerden Delhaize en Ahold al redelijk verregaande onderhandelingen. Er werd toen naar verluidt al gesproken over de plaats waar de hoofdzetel zou komen - Brussel - en wie welke postje zou krijgen.

De deal sprong toen af op de structuur van de fusie zelf. Delhaize stuurde aan op een fusie van gelijken, maar dat ging te ver voor het grotere Ahold. Zo ver zitten ze deze keer nog niet. Zowel over de prijs als over de invulling van het organogram is er zeker nog geen vergelijk.

De ING-analisten Matthias Maenhaut en Marco Gulpers stippen aan dat Delhaize ondanks een betere operationele prestatie in de Verenigde Staten zo'n 27 procent goedkoper noteert dan Ahold, wat de onderhandelingen over een 'juiste prijs' kan bemoeilijken. 'Die waarderingskloof vormt de belangrijkste hinderpaal voor een fusie', klinkt het. 

©MEDIAFIN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud