Geen 1.233 maar 950 banen weg bij Carrefour

Carrefour heeft het moeilijk in België. ©BELGAIMAGE

In januari kondigde Carrefour aan dat 1.233 Belgische personeelsleden hun job zouden verliezen. In het definitieve plan moeten er 950 vertrekken.

Na onderhandelingen met de vakbonden heeft Carrefour beslist om 950 en geen 1.233 jobs te schrappen. Carrefour beperkt het jobverlies door de winkels in Genk en Angleur toch open te houden, terwijl het eerder de bedoeling was ze te sluiten. Beide winkels worden verkleind.

De winkel in Genk moet ook verhuizen. Tegen november 2019 gaat Carrefour 'alle mogelijke alternatieven onderzoeken om een winstgevende bedrijfsactiviteit voort te zetten in de stad'. Als dat niet lukt, zal de winkel wellicht alsnog sluiten. 'Maar we doen er alles aan om een passende locatie te vinden', zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. 'We hebben al enkele aanbiedingen gekregen en die gaan we bekijken.'

Het jobverlies wordt ook beperkt door de winkels van Westerlo, Brugge en Haine-St-Pierre minder drastisch te verkleinen dan oorspronkelijk gepland was. De hypermarkt van Turnhout zal helemaal niet kleiner worden, waardoor ook minder mensen moeten vertrekken.

Verkoop onder druk

Carrefour probeert het aantal naakte ontslagen te beperken. Het biedt een premie aan aan vrijwillige vertrekkers en maakt brugpensioen (SWT) mogelijk. Die laatste maatregel zorgde in de afgelopen dagen voor heel wat beroering.

Carrefour herstructureert omdat de omzet en de winst in België onder druk staan. De helft van de hypermarkten maakt verlies. Dat is te wijten aan de opkomst van goedkope ketens zoals Lidl en Aldi, en door het feit dat de niet-voedingsafdeling van de hypermarkten onder druk staat door e-commercespelers zoals Bol.com, Coolblue en Amazon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud