Geen kwijting voor FNG-bestuurders

De van fraude verdachte oprichters van FNG blijven na de aandeelhoudersvergadering stevig in het zadel. ©SISKA VANDECASTEELE

Vijf bestuurders van de modegroep FNG hebben op de algemene vergadering geen kwijting gekregen voor de bestuursdaden die ze stelden voor het faillissement van het bedrijf in de zomer van 2020.

De vijf bestuurders zijn Elke Kestens, Eric Verbaere, Gino Van Ossel en medeoprichters Anja Maes en Manu Bracke. Ze kunnen dus nog ter verantwoording worden geroepen voor hun beslissingen in 2018 en 2019, de twee jaar voor de Belgische en Nederlandse activiteiten van het modeconcern ten onder gingen.

Geen dubbel stemrecht

Bracke, Maes en de derde oprichter Dieter Penninckx - alle drie in verdenking gesteld van fraude - behouden ook hun almacht bij het bedrijf. Ze stemden tegen de afschaffing van het dubbel stemrecht. Ze bezitten 44 procent van de aandelen en - dankzij het dubbel stemrecht - 73 procent van de stemrechten.

73%
Stemmen
De drie oprichters van FNG hebben 44 procent van de aandelen in handen en 73 procent van de stemmen. Die meerderheid behouden want ze stemden het voorstel weg om dubbel stemrecht af te schaffen.

Op de aandeelhoudersvergadering brachten CEO Paul Lembrechts en voorzitter Roald Borré, wiens vertrek werd goedgekeurd, nog enkele andere dingen aan. Zo betaalt FNG BNP Paribas Fortis een lening terug van 20 miljoen euro, die de bank FNG begin vorig jaar bij de uitbraak van het coronavirus had gegeven. Enkele maanden nadien gingen de Belgische en Nederlandse activiteiten van FNG - waaronder de schoenwinkelketen Brantano - in mogelijk fraudeleuze omstandigheden failliet.

De terugbetaling is goed nieuws voor de Vlaamse belastingbetaler. Het Vlaamse overheidsfonds Gigarant stond namelijk voor 7,5 miljoen euro garant voor het noodkrediet. Door de terugbetaling kan het fonds niet meer aansprakelijk gesteld worden. Daarnaast kocht PMV voor 22,5 miljoen aandelen. Dat geld is waarschijnlijk niet volledig recupereerbaar.

De terugbetaling van het noodkrediet was moeilijk voor FNG, want er waren nog claims. Het Zweedse fonds Nordic Capital eiste de miljoenen die het nog te goed had van FNG na de overname van de Zweedse modewebwinkel Ellos.

Met Nordic Capital sloot FNG enkele weken geleden een dading. Nordic Capital gaf FNG het nodige geld om BNP Paribas Fortis terug te betalen. Dat deed FNG woensdagochtend.

Schadeclaims

Andere schadeclaims weigert FNG te betalen. Het gaat om 12 miljoen euro vanwege het fonds Mezzanine Partners, 200 miljoen euro door vier grootbanken en 15 miljoen euro door obligatiehouders. Die laatste groep stelde FNG al in gebreke. FNG wijst erop dat die geldschieters investeerden in vennootschappen die vandaag failliet zijn en voelt zich niet verantwoordelijk voor de claims aan het adres van zijn voormalige dochterbedrijven.

FNG belooft alle schuldeisers te betalen die contractueel moeten worden vergoed. De belangrijkste is Nordic Capital. Dat kan zijn geld dit najaar terugzien, na een 'kapitaalherziening' van Ellos. Mogelijk mikt het bedrijf op een beursgang of een gedeeltelijke verkoop. FNG wil een deel van de aandelen van Ellos houden.

Hervatting aandeel

Lembrechts zei ook dat FNG in het najaar de hervatting van de handel in zijn aandeel zal aanvragen. Het aandeel van FNG werd meer dan een jaar geleden door de beurswaakhond FSMA geschorst.

De vergadering verliep wegens corona digitaal. De aandeelhouders konden via een chat vragen stellen. FNG-oprichter Dieter Penninckx protesteerde tegen een uitspraak van voorzitter Roald Borré, die geïnsinueerd had dat Penninckx in mei 2020 als CEO moest opstappen omdat hij niet kon antwoorden op vragen van de beurswaakhond FSMA over mogelijke malversaties. Na de opmerking van Penninckx zei Borré dat Penninckx destijds zelf opstapte wegens ziekte.

'Vandaag hebben we belangrijke stappen gezet', zegt Lembrechts. 'Onze nieuwe raad van bestuur zal een slagkrachtige en duurzame modus operandi installeren. Niet alleen om onze participatie in Ellos Group te beheren en de webwinkelgroep actief mee uit te bouwen, maar ook om de lopende vorderingen correct te behandelen en, wanneer dat nodig zou blijken, onze medewerking te verlenen aan het lopende strafonderzoek.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud