Geen voorlopige bewindvoerders bij FNG

FNG schoof zijn oprichters Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes zelf aan de kant. ©SISKA VANDECASTEELE

Het bedrijf verving zijn CEO uit eigen beweging en stuurde ook oprichters Anja Maes en Manu Bracke de laan uit.

De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft beslist geen voorlopige bewindvoerders aan te stellen bij modegroep FNG, bekend van modemerken Brantano en CKS. Twee vakbonden en één werknemer hadden dat geëist.

Maar ruim een week geleden, nog voor de rechtbank naar de vraag kon kijken, verving FNG zijn directie uit eigen bewging. Yves Pollé werd als CEO vervangen door voormalig VRT-topman Paul Lembrechts.

Ook Anja Maes en Manu Bracke, twee oprichters van FNG, werden uit de directie gezet. Ze verdwijnen ook als bestuurder uit de verschillende vennootschappen waaruit FNG bestaat. Door de recente veranderingen vindt de rechtbank dat niet aan de vereiste voorwaarden is voldaan om andere bewindvoerders aan te stellen.

Gerecht

De beurswaakhond liet vorige week weten dat een aantal nieuwe aanwijzingen van inbreuken aan het licht gekomen zijn die bezwarend kunnen zijn voor het voormalige management van FNG. Hij maakte zijn dossier - dat niet alleen Bracke en Maes viseert, maar ook de derde oprichter Dieter Penninckx - over aan het gerecht.

FNG zit in zware moeilijkheden. Sinds vorig jaar maakt het bedrijf verlies. De oprichters van de modegroep zetten in Azië schimmige constructies en transacties op, waardoor het bedrijf waarschijnlijk honderden miljoen aan verwachte inkomsten verloren ziet gaan. Ook 2020 belooft een rampjaar te worden, want twee maanden lang waren de winkels dicht door het coronavirus.

Dat is op twee manieren rampzalig voor FNG. Het is niet zeker of de keten kleding en schoenen kan kopen om in het najaar te verkopen én de groep heeft 734 miljoen euro schulden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud