Gele hesjes breken niet door in Vlaanderen

'Gele hesjes' verzamelen in Genk. ©BELGA

Een poging van enkele individuen om ook in Vlaanderen en Brussel het protest van de gele hesjes te organiseren lijkt vooralsnog niet te lukken.

Nadat in meerdere Waalse steden de jongste weken is geprotesteerd tegen de hoge brandstofprijzen, bereikt het protest ook Vlaanderen en Brussel. Vanmiddag voerde een dertigtal gele hesjes actie in Genk. Dat gebeurde na een oproep van de Facebook-groep ‘Leg Vlaanderen plat’, die in enkele dagen 12.000 leden heeft verzameld. Morgen volgt een actie in Hasselt en Herentals. De grote vraag is of het protest ook hier effectief van de grond komt. En daar lijkt het niet op.

Een actie die vrijdag in Brussel gepland was, moet noodgedwongen worden geannuleerd. Dat liet de organisator, Gary Ducran, weten. De reden is dat hij niet genoeg mensen kon verzamelen. Hij voegde er wel aan toe dat een andere datum wordt gezocht voor een nieuwe actie.

De bedoeling was dat de gele hesjes die dag naar de Wetstraat zouden trekken. Daar zouden ze door premier Charles Michel worden ontvangen. Maar dat gaat dus voorlopig niet door. Het is nog wel de bedoeling dat zaterdag in heel het land wordt geprotesteerd. Er werden al Facebook-oproepen gedaan om in Leuven en Oostende actie te voeren. Maar de vraag is of dat zal lukken.

Fenomeen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) houdt het fenomeen in de gaten, luidt het op zijn kabinet. De verwachting is evenwel niet dat de acties dezelfde ampleur hebben als in Frankrijk, waar honderdduizenden op straat kwamen. Die protesten gingen gepaard met vernielingen en geweld.

In Wallonië werden tot nu tientallen gele hesjes opgepakt. 80 procent kwam eerder al in aanraking met het gerecht. In Vlaanderen lijken ze onschuldiger. Het is niet de bedoeling amok te maken, benadrukte Marko Kleijn, een Nederlander die al tien jaar in Genk woont en werkt, aan het persagentschap Belga. ‘We moeten duidelijk maken: tot hier en niet verder. De dieselprijs moet weer omlaag.’

Het protest richt zich niet alleen op de hoge brandstofprijzen, maar ook op de ‘veel te lage pensioenen’. ‘Ik kom speciaal van Opglabbeek naar hier, want het is nodig. Ik ga al tanken in Nederland’, zei een andere actievoerder in Genk. ‘Ik ga binnenkort ook met pensioen en ik zie dat niet zitten.’

Supermarkten

De supermarktsector maakt zich almaar meer zorgen over de blokkades van de gele hesjes. De distributiecentra van Colruyt, Lidl en Mestdagh ondervonden de voorbije dagen hinder van de acties in enkele Waalse industriële zones. ‘Distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd en tientallen vrachtwagens werden tegengehouden’, zegt Comeos, de federatie voor handel en diensten. ‘Een vrachtwagen met voedingswaren heeft vrijdag zelfs zeven uur stilgestaan. De toestand wordt onhoudbaar.’

De Belgische supermarktsector is als de dood voor een verdere escalatie naar Franse toestanden. Bij onze zuiderburen zagen sommige super- markten hun omzet met 70 procent dalen door blokkades of lege rekken. De hypermarktketen Auchan becijferde 50 miljoen euro omzet te zijn kwijtgespeeld in drie actiedagen van de gele hesjes.

Comeos: ‘Een verstoring kan wekenlange hinder met zich meebrengen. De handelaars staan voor de drukste periode van het jaar. Als niet wordt ingegrepen, dreigt de bevoorrading in het gedrang te komen.’ De handelsfederatie wijst ook op de gevolgen voor het voedsel. ‘Als de distributiecentra of vrachtwagens met verse voeding geblokkeerd worden, dreigt de sector tonnen voedingswaren te moeten weggooien.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud