Gezondheidswinkels Holland & Barrett in Russische handen

De keten bestond in ons land eerder onder de naam 'Essenza'. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De winkelketen Holland & Barrett, met onder meer de vroegere Essenza-winkels, wordt overgenomen door de Russische miljardair Mikhail Fridman. Hij betaalt 2 miljard euro.

Holland & Barrett heeft meer dan 1.150 winkels. De winkelketen was sinds enkele jaren eigendom van de investeringsgroep Carlyle.

De winkels hadden voordien het Essenza-uithangbord in ons land. In Nederland was dat De Tuinen.

The Body Shop

De Rus Michaël Fridman koopt de 1.150 winkels van Holland & Barrett. ©REUTERS

Er gingen al langer geruchten dat Carlyle op zoek was naar kopers. Gezondheidswinkels liggen de jongste tijd goed in de markt. Zo praat de Franse cosmeticareus L'Oréal exclusief met het Braziliaanse Natura Cosméticos over een mogelijke verkoop van The Body Shop. Die keten staat voor 1 miljard euro in de etalage.

De Russische zakenman Mikhail Fridman betaalt zo'n 2 miljard euro voor Holland & Barrett. Hij investeert in de winkelketen via L1 Retail, een vehikel dat Fridman doelbewust opzette voor participaties in de retailsector.

Fridman is een van 's werelds rijkste Russen. Hij is onder andere aandeelhouder van Alpha Bank, de grootste privébank in Rusland. Fridman begon zijn carrière onderaan op de ladder. Hij begon als ruitenwasser.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud