Advertentie

Gouden Gids draait schuldenbladzijde om

©BELGA

Truvo, het bedrijf achter de Gouden Gids en de Witte Gids, ziet na een nieuwe schuldherschikking eindelijk het licht aan het einde van een elfjarige schuldentunnel. De voorbode van een verkoop?

De schuldeisers van Truvo stemden enkele weken geleden unaniem in met een omvangrijke herschikking van de schulden van het bedrijf achter de Gouden Gids. Het is de laatste stap in een elfjarige tocht door de financiële woestijn.

Alles begon met de overname van Promedia (nu Truvo) in 2004. De investeringsgroepen Apax en Cinven telden toen 2,1 miljard euro neer voor het telefoonboekenbedrijf. De schulden waarmee ze de overname financierden, schoven ze door naar Truvo zelf, het klassieke mechanisme bij een buy-out.

Daar lag de kiem voor de problemen, want het met schulden overladen bedrijf werd hard getroffen door de financiële en economische crisis en zijn omzet kwam onder druk door de opmars van opzoekingen op het internet. Truvo reageerde met een digitale reconversie, maar die compenseerde de omzetdaling uit papier niet snel genoeg.

Schuldherschikking

Truvo moest in 2010 met zijn schuldeisers om de tafel gaan zitten om de schuldenberg - toen 2 miljard euro - drastisch aan te pakken. Dat resulteerde in een omvangrijke herschikking, waarbij de schuldeisers de macht grepen. Apax en Cinven verdwenen van het toneel. De schuldenberg daalde tot 475 miljoen euro. Veel minder dan vóór de transactie, maar nog altijd bijzonder veel.

Truvo is al lang veel meer dan de Gouden Gids. Het haalt driekwart van zijn omzet uit digitale activiteiten.

Na de schuldherschikking van 2010 plooide Truvo zich ook terug op zijn Belgische thuismarkt. De buitenlandse dochters - in Ierland, Portugal, maar ook Zuid-Afrika en Puerto Rico - werden verkocht. De activiteiten bestaan voortaan voor 99 procent uit die van Truvo België.

Verkoop?

Maar de schulden bleven hoog: 287 miljoen net vóór de huidige schuldherschikking - ruim tien keer de operationele kasstroom (ebitda) van de groep in 2013 (27 miljoen euro). ‘Met de huidige operatie dalen onze schulden van 287 tot 15 miljoen euro. Dat ligt meer in lijn met de omvang van onze activiteiten’, zegt Birgit Peeters, tot voor kort financieel directeur van Truvo en nu verantwoordelijk voor het operationele. Waar Truvo tot nu toe jaarlijks 9 miljoen euro rentelasten had, zal dat dalen tot 0,7 miljoen euro per jaar. Truvo kan met andere woorden opnieuw ademen. Voor de schuldherschikking liet het bedrijf zich adviseren door de zakenbank Lazard.

Enkele maanden geleden circuleerden geruchten over een verkoop van Truvo. Maar vóór de schuldherschikking was dat uitgesloten. Nu de opkuisoperatie achter de rug is, ligt de weg theoretisch open voor een verkoop door de financiers die het bedrijf in handen hebben. Dat de meerderheid van Truvo in handen is van de Amerikaanse hefboomfondsengroep Elliott is zeker een duidelijke indicatie in die richting.

KORT

Truvo, het bedrijf achter de Gouden Gids en de Witte Gids, herschikt nog eens zijn schulden. Deze keer ziet het er evenwel naar uit dat het einde van de schuldentunnel in zicht voor het voormalige Promedia.

Truvo belandde 11 jaar geleden in de handen van de investeringsgroepen Apax en Cinven, die het bedrijf met schulden belaadden. Nadat Truvo door de economische en financiële crisis werd getroffen moest het in 2010 al een eerste keer zijn schulden herschikken. Nu volgt een tweede schuldherschikking, die begeleid werd door de zakenbank Lazard. Wellicht gebeurt dat met het oog op een verkoop.

Truvo is sinds enkel jaren veel meer dan de Gouden en de Witte Gids. Het geeft beide gidsen nog uit op papier - ‘er is nog vraag naar, zowel bij gebruikers als bij adverteerders’, zegt Peeters -, maar is voortaan vooral georganiseerd rond digitale activiteiten zoals het bouwen van websites voor kmo’s, het optimaliseren van hun vermelding in zoekmachines, het maken van video’s, het organiseren van mailings en het beheer van sociale media. In 2013 vertegenwoordigden de digitale inkomsten 70 procent van de groepsomzet. Dat is vandaag iets meer dan 75 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud