Greenyard schikt listeria-leugens met FSMA

©Wouter Van Vooren

Het groenten- en fruitconcern Greenyard heeft met de beurswaakhond FSMA een minnelijke schikking van 500.000 euro getroffen voor het verspreiden van 'onjuiste en misleidende informatie' over een listeriabesmetting.

In de zomer van 2018 kreeg het Mechelse groenten-en fruitconcern af te rekenen met een listeriabesmetting in zijn fabriek voor diepvriesgroenten in het Hongaarse Baja. Alle producten uit de fabriek werden toen teruggeroepen omdat in een van de vriestunnels van de fabriek de 'aanhoudende aanwezigheid van Listeria monocytogenes' werd gevonden. De listeriavariant uit de fabriek werd gelinkt aan 47 ziektegevallen, van wie negen mensen overleden.

Greenyard werd op 3 juli 2018 op de hoogte gebracht van de link tussen de listeriavariant en zijn Hongaarse fabriek. Maar het concern maakte die informatie pas tien dagen later openbaar. Daardoor maakte het bedrijf zich volgens de FSMA schuldig aan 'laattijdige verspreiding van voorwetenschap'.

Maar het onderzoek van de FSMA bracht ook aan het licht dat Greenyard op 4 juli een persbericht de wereld instuurde waarin het 'een aantal elementen die wezen op de ernst van de situatie onjuist en misleidend voorstelde', zo luidt het. Dat is marktmanipulatie, zegt de beurswaakhond, want Greenyard 'wist of had moeten weten dat die informatie onjuist en misleidend was'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud