Greenyard verkoopt potgrond aan Straco voor 120 miljoen euro

Greenyard-CEO Hein Deprez kondigt de verkoop van zijn potgrondbedrijf aan. ©Thomas De Boever

Greenyard verkoopt zijn divisie horticultuur, waaronder Greenyard Mycoculture, voor 120 miljoen euro aan Straco, een investeringsfonds van het echtpaar De Raedt-Verheyden.

Greenyard  doet zijn potgrondactiviteiten van de hand. De fruit- en groentegroep stelt door de desinvestering op schema te zitten voor het verlagen van zijn schuldgraad. Vorige week deelde Greenyard nog mee dat de banken de voorwaarden van de kredietfaciliteiten hadden aangepast zodat Greenyard meer financiële ruimte kreeg.

De horticultuurdivisie van Greenyard, waaronder ook Greenyard Mycoculture (het vroegere Beltracom) valt, gaat voor 120 miljoen euro naar Straco, een investeringsfonds van Gino De Raedt en Frederica Verheyden. Het fonds kocht de voorbije jaren al meerdere niet-beursgenoteerde bedrijven met een sterk groeipotentieel, zoals onlangs nog Forum Jobs. Daarnaast is het ook eigenaar van Cedo, een producent van plastic zakken en NGM, een groep tankstations in Wallonië.

Potgrond

Greenyard Horticulture, of het tuinbouwbedrijf van Greenyard, is marktleider in België, Frankrijk, Polen en Oekraïne voor teeltmedia, of potgrond. De divisie exporteert naar 60 landen.

'We zijn tevreden een overeenkomst te hebben bereikt met Straco voor de desinvestering van ons horticulture segment. Straco deelt ons geloof in het belang van goede kwaliteitssubstraten en teeltmedia om duurzame teelt van gezonde groenten en fruit voor de toekomst te verzekeren. Vandaar zijn we overtuigd dat Straco een goede thuis zal zijn voor ons horticulture segment', liet Greenyard-CEO Hein Deprez maandagochtend weten.

Verwacht wordt dat de transactie in het vierde kwartaal van het boekjaar 2018/2018 van Greenyard afgerond zal worden.

Listeria

Greenyard neemt een reeks maatregelen om zijn winstgevendheid en schuldenlast te verbeteren. Eind augustus kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing nadat een Hongaarse fabriek te maken kreeg met een listeriabesmetting. Daardoor is Greenyard het slechtst presterende aandeel op de Brusselse beurs dit jaar. 'Een pijnlijke zaak', stelde Deprez vorige week.

De fruit- en groentegroep waarschuwde toen dat de brutobedrijfswinst of rebitda een kwart lager zou uitkomen dan verwacht. Ook de droogte van de voorbije zomer en de kleinere oogsten spelen Greenyard parten, net als de stevige concurrentie in Duitsland en België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud