Advertentie

Hans Anders andermaal te koop

De Nederlandse optiekketen telt een honderdtal winkels in ons land.

De verkoop van de Nederlandse optiekketen ketste begin dit jaar af door de te hoge vraagprijs

In maart vroegen de aandeelhouders van Hans Anders naar verluidt om en bij 300 miljoen euro voor het bedrijf. Die hoge prijs schrikte kopers af. Maar nu de markt aantrekt, is er opnieuw een verkoopproces opgestart, weet Het Financieele Dagblad.

Potentiële overnamekandidaten zijn reeds gecontacteerd door de zakenbank Rothschild. Die begeleidt het verkoopproces.

Balans opgekuist

Deze zomer waren er al signalen die wezen op een nieuwe verkooppoging. De financiële fondsen Alpinvest en Alpha, de hoofdaandeelhouders van de optiekketen, zetten toen een lening van 107 miljoen euro om in aandelen, wat de balans in één klap opkuiste en het bedrijf aantrekkelijker maakte voor overnemers.

De zware rentelasten van die lening - 10 procent rente per jaar - wogen zwaar op Hans Anders.

Zowel financiële als industriële kopers komen in aanmerking. Onder meer de investeringsfondsen 3i en CVC worden genoemd. 3i was volgens meerdere bronnen in maart lang in de race. CVC is in Scandinavië al eigenaar van de brillenketen Synsam.

Ook Lion Capital komt in aanmerking. Die is in Frankrijk eigenaar van de optiekketen Alain Afflelou. Al schrijven de Franse media dat Afflelou wordt klaargestoomd voor de beurs.

België

Hans Anders zit al ruim dertig jaar in het straatbeeld. De optiekketen heeft meer dan 250 verkooppunten in Nederland. In ons land zijn er 95 winkels, verspreid over Vlaanderen en het zuiden van het land.

De optiekketen is ook in Frankrijk actief en sinds 2013, via de overname van Direkt Optik, eveneens in Zweden. Deze zomer ging CEO Remco Boerefijn voor 2016 uit van een omzetgroei van ten minste 10 procent naar bijna 200 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) tussen 33 en 36 miljoen euro.

Vooral de vernieuwing van de 250 winkels die de keten in Nederland heeft, zou hebben geleid tot forse extra omzetten.

'Zolang we eigendom zijn van private equity weten we dat we een keer verkocht zullen worden.'
Remco Boerefijn
CEO Hans Anders

Boerefijn zegt aan Het Financieele Dagblad niets over het verkoopproces te kunnen zeggen. 'Zolang we eigendom zijn van een investeringsgroep weten we dat we een keer verkocht zullen worden. Die signalen zullen er altijd zijn. De verkoop van het bedrijf is niet iets waar we dagelijks veel mee bezig zijn. We zijn druk in de weer met de verkoop van brillen en investeren in de winkels.'

Hans Anders, in 1982 in Rotterdam opgericht door zakenpartners van wie er twee de voornaam Hans hadden, is sinds 2011 eigendom van de investeringsgroepen Alpha en Alpinvest. Ze kochten de optiekketen toen van twee andere financiële investeerders: Gilde en Comnaar Investments.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud