HEMA begint met propere lei na fors verlies

De sluiting van de winkels trof HEMA hard. ©Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Met een nagenoeg nieuw management en een pak minder schulden trekt de Nederlandse winkelketen HEMA een streep onder een woelige periode.

De coronacrisis heeft zwaar ingehakt op de jaarcijfers van HEMA, de keten die ook in ons land actief is. De omzet viel met 15,5 procent terug tot 1,06 miljard euro, vooral door de tijdelijke sluiting van de winkels. Een deel van het omzetverlies werd gecompenseerd door de online aankopen, die verdubbelden. Hoeveel omzet HEMA online boekt, wil de keten niet kwijt.

Door de omzetdaling kreeg de brutobedrijfswinst (ebitda) een klap van 66,2 procent tot 35,5 miljoen euro, blijkt uit het persbericht. Netto leed de keten een verlies van 214,8 miljoen. Boven op de winkelsluitingen kwamen eenmalige herstructurerings- en herfinancieringskosten en afwaarderingen.

De essentie

  • HEMA boekte in 2020 een verlies van 215 miljoen euro.
  • Het verlies is grotendeels te wijten aan de winkelsluitingen door corona.
  • Tegelijkertijd verdubbelde HEMA zijn online omzet.
  • Na de overname door de familie Van Eerd (Jumbo) en de investeringsmaatschappij Parcom daalde de schuld tot 200 miljoen euro.

Orde op zaken

Die herfinancierings- en herstructureringskosten hangen nauw samen met de eigenaarswissel. HEMA geraakte vorig jaar in de financiële problemen, nadat de schuldenberg was opgelopen tot 800 miljoen euro. De schuldeisers namen daarop het roer over van eigenaar Marcel Boekhoorn en scholden meer dan de helft van de schulden kwijt.

Vanaf 1 juni gaat Saskia Egas Reparaz, die overkomt van Ahold Delhaize-dochter Etos, aan de slag als nieuwe CEO.

HEMA werd nadien te koop gezet en overgenomen door de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd, de eigenaars van de supermarktketen Jumbo. De overnemers hebben intussen financieel orde op zaken gesteld, en dure obligaties gefinancierd met goedkope leningen. Daardoor zijn de jaarlijkse rentelasten teruggevallen tot 10 miljoen euro per jaar (in plaats van 50 miljoen euro). De schuldenberg is verder teruggelopen van 300 miljoen tot 200 miljoen euro.

Nieuw management

Nieuwe baas, nieuwe wetten. Ook bij HEMA, want vanaf 1 juni gaat Saskia Egas Reparaz aan de slag als nieuwe CEO. Egas Reparaz, een Nederlandse met Spaanse roots, was de voorbije 2,5 jaar de grote baas van Etos, de drogisterijketen van de Nederlandse winkelgroep Ahold Delhaize. Ze krijgt ook een haast voltallig nieuw directiecomité naast zich. Alleen de financieel directeur en de personeelsdirecteur blijven over van het vorige management.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud