Advertentie

'HEMA denkt aan vertrek uit Duitsland'

©Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Volgens een woordvoerster van de Nederlandse winkelketen is het verlaten van de Duitse markt een optie. Eerder trok HEMA al weg uit het Verenigd Koninkrijk.

De woordvoerster hintte op het vertrek in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. In Duitsland heeft Hema sinds 2017 achttien winkels. Oorspronkelijk was het idee om te groeien tot zo'n honderd vestigingen. De beslissing over de terugtrekking valt wellicht in oktober. 'Dat is ons doel, maar we willen precies te werk gaan', zegt de woordvoerster.

HEMA denkt niet alleen na over de toekomst van de winkels in Duitsland, maar ook in alle andere landen buiten de Benelux en Frankrijk. Zo heeft het concern ook nog filialen in Oostenrijk en Spanje. Vorige week maakte HEMA bekend zijn zes Britse filialen deze zomer te sluiten. De nieuwe topvrouw Saskia Egas Reparaz wil dat het bedrijf zich meer richt op landen waar de meeste omzet wordt behaald, zoals de thuismarkt Nederland, maar ook België. 

De coronacrisis hakte zwaar in op de activiteiten van HEMA. De omzet viel over het boekjaar 2020 met 15,5 procent terug tot 1,06 miljard euro, vooral door de tijdelijke sluiting van de winkels. Door de omzetdaling kreeg de brutobedrijfswinst (ebitda) een klap van 66,2 procent tot 35,5 miljoen euro. Netto leed de keten een verlies van 214,8 miljoen. 

Door financiële problemen - de schuldenberg was opgelopen tot 800 miljoen euro - werd HEMA vorig jaar te koop gezet nadat schuldeisers het roer hadden overgenomen van eigenaar Marcel Boekhoorn en meer dan de helft van de schulden kwijtscholden. HEMA werd overgenomen door de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd, de eigenaars van de supermarktketen Jumbo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud