HEMA krijgt nieuwe CEO

©Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

De nieuwe eigenaars plukken Saskia Egas Reparaz weg bij Ahold om de krasselende warenhuisketen recht te trekken. Ook trekken ze geld uit om de winkels op te frissen.

Lang heeft Frits Van Eerd niet gewacht: een maand nadat de topman van de supermarktketen Jumbo de controle over HEMA heeft verworven, schikt hij de aansturing van de warenhuisgroep drastisch dooreen. Volgens het Nederlandse Het Financieele Dagblad benoemt de familie een nieuwe CEO en worden drie van de vijf bestuurders vervangen.

De nieuwe topvrouw is Saskia Egas Reparaz. De nieuwe eigenaars halen haar weg bij de grote Jumbo-rivaal Ahold, waar ze de drogisterijketen Etos leidde. Egas Reparaz volgt normaal deze zomer Tjeerd Jegen op, die HEMA met wisselende eigenaars boven zich zes jaar geleid heeft. Egas Reparaz wordt de eerste vrouwelijke CEO sinds het prille begin van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam in 1926.

Jegen was een groot pleitbezorger van een internationale expansie van het merk HEMA, met winkels in het Verenigd Koninkrijk en Spanje en later zelfs in de Verenigde Arabische Emiraten. 'HEMA is een veel te mooi merk voor alleen Nederland', was een vaak gehoord Jegen-citaat.

Die visie clasht frontaal met die van de familie Van Eerd, die de focus van de warenhuisketen op de kernmarkten - de Benelux en Frankrijk - wil leggen. Daar de groeimotor weer laten aanslaan zal al werk genoeg zijn voor de nieuwe CEO, zeker nu in Nederland de winkels op slot zijn door de nieuwe lockdown. De nieuwe eigenaars zeggen geld vrij te maken voor een opfrisbeurt van de winkels en investeringen in logistiek en de webwinkel.

De 47-jarige Egas Reparaz heeft er al een lange carrière bij Ahold opzitten. Voor ze bij Etos belandde, was ze marketingdirecteur bij het vlaggenschip Albert Heijn en zette ze de kleine, succesvolle gemakswinkels AH to go op de kaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud