IKEA-concurrent staat op omvallen

Steinhoff is de groep achter onder meer de winkelketen Conforama. ©AFP

De Zuid-Afrikaanse retailreus Steinhoff zit in zwaar weer. Dat kan een reeks Europese en Amerikaanse banken, waaronder BNP Paribas, miljarden kosten.

Steinhoff International is een naam die bij ons bij weinigen een belletje zal doen rinkelen. Maar het concern, dat wereldwijd meer dan 12.000 winkels telt en ongeveer 130.000 mensen in dienst heeft, is na IKEA het grootste woonwinkelbedrijf in Europa.

De keten overkoepelt onder meer de winkels van Conforama die in Frankrijk, Spanje, Italiƫ en enkele andere Europese landen terug te vinden zijn. Ook Poundland, zowat de Britse variant van Action Shop, is een onderdeel van Steinhoff. In Belgiƫ is de retailreus niet actief.

De groep bestaat al 50 jaar, maar groeide de afgelopen jaren als kool met een agressieve internationale overnamestrategie. Zo probeerde Steinhoff in 2016 vergeefs de Vanden Borre-moeder Darty in te lijven, in een felle overnamestrijd met het Franse Fnac. 

De met schulden gefinancierde groei dreigt Steinhoff nu zwaar op te breken. De beleggers van de beursgenoteerde groep - Steinhoff noteert in Frankrfurt en Johannesburg - en haar financiers lijken in amper drie dagen tijd hun vertrouwen helemaal kwijt te zijn.  

Onregelmatigheden

De aanleiding is de aankondiging van woensdag dat er nieuwe boekhoudkundige onregelmatigheden zijn vastgesteld. Die leidden per direct tot het ontslag van CEO Markus Jooste. Accountant PwC gaat de boeken van Steinhoff doorlichten. Het nieuws komt bovenop een gerechtelijk en fiscaal onderzoek in Duitsland, ook al naar geknoei met de boeken.

Het aandeel van Steinhoff kreeg de voorbije dagen zware klappen. Vrijdag ging de koers opnieuw met de helft naar beneden. Sinds woensdag is 12 miljard dollar aan beurswaarde verdampt. Er blijft zo goed als niets over. 

De problemen werden nog erger nadat kredietbeoordelaar Moody's de verkoper van matrassen en huishoudelijke goederen nog eens een zetje gaf door de kredietwaardigheid met vier stappen te verlagen tot de junkstatus, rommel dus.

De sussende taal van de groep en de aankondiging dat voor minstens 1 miljard euro aan activa zal worden verkocht brachten geen soelaas. De vrees bestaat dat Steinhoff zijn schulden niet meer zal kunnen aflossen. Eind maart stond het concern bij banken en andere financiers voor 18 miljard euro in het krijt. Volgens het persbureau Bloomberg is BNP Paribas, dat de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, een van de banken die geld leenden aan Steinhoff.

De groep heeft de jaarlijkse informatiemeeting met haar banken alvast met een week verdaagd, tot 19 december, in afwachting van de publicatie van haar jaarcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect