Ikea Frankrijk krijgt 1 miljoen boete voor spionage van personeel

©REUTERS

De Franse tak van Zweeds meubelbedrijf Ikea is veroordeeld omdat ze een spionagesysteem heeft opgezet om privégegevens van medewerkers en sollicitanten te verzamelen.

Tussen 2009 en 2012 bespioneerde Ikea Frankrijk 400 sollicitanten én werknemers. Zo wilde een voormalige topman op bepaald moment weten hoe het kwam dat een medewerker zich plots een nieuwe BMW cabrio kon veroorloven.

Om het spionagesysteem op te zetten, schakelde Ikea privédetectives en nepmedewerkers in. Iets wat het bedrijf jaarlijks tot 600.000 euro heeft gekost, zo blijkt uit onderzochte documenten van het proces. Naast Ikea Frankrijk en de voormalige topman stonden ook vier politiemensen terecht die vertrouwelijke informatie over eerdere overtredingen van sollicitanten doorspeelden.

Een Franse rechter heeft Ikea Frankrijk nu een boete van een miljoen euro opgelegd. Daarnaast is voormalige CEO van Ikea Frankrijk, Jean-Louis Baillot, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en moet hij een boete van 50.000 euro betalen.

Volgens de Belgische ex-topman Stefan Vanoverbeke, die voor Baillot Ikea Frankrijk leidde, moet de spionagezaak op zichzelf gezien worden. Het maakt allerminst onderdeel uit van het algemene Ikea-beleid, luidt het. Vanoverbeke liet weten dat hij 'geschokt' is door de spionagemethodes die gebruikt zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud