Advertentie

IKEA profiteert van uitgespaarde reisbudgetten

IKEA biedt ook in ons land de optie aan om spullen online te bestellen en aan de winkel af te halen. ©BELGA

De Zweedse meubelgigant IKEA heeft een uitstekende zomer achter de rug. Nogal wat consumenten gaven het budget dat ze normaal aan een reis besteden uit aan meubilair.

Inter Ikea Group, de eigenaar en franchisegever van het blauw-gele meubelmerk, boekte in de twaalf maanden tot eind augustus 2 miljard euro winst voor belastingen, 13 procent meer dan vorig jaar. In het laatste boekjaar beliep de jaarlijkse winstgroei maar 5 procent.

De coronacrisis heeft IKEA dus, enigszins verrassend, de wind in de zeilen gegeven. Tijdens het voorjaar was er nauwelijks omzet, omdat driekwart van de IKEA-winkels dicht moesten blijven. Maar die achterstand werd grotendeels goedgemaakt in de zomermaanden juni tot augustus. Ook in september en oktober was de omzet nog stevig en hoger dan vorig jaar, zegt financieel directeur Martin van Dam.

Vooral kantoormeubelen, keukenspullen en opslagsystemen werden vlotjes in de IKEA-karren en -zakken geladen. Veel mensen probeerden op die manier het beste te maken van de extra tijd die ze thuis moesten doorbrengen.

Voorraad

IKEA heeft zich de afgelopen maanden voorbereid op de tweede coronagolf door zijn voorraden aan te vullen. Tijdens de eerste golf werden verstoringen in de aanvoerketen gevolgd door een sterke vraag, waardoor sommige producten tijdelijk niet verkrijgbaar waren. Eind augustus had IKEA 15 procent minder voorraad dan vorig jaar.

Een op de tien meubelzaken van IKEA heeft alweer de deuren gesloten. Van Dam verwacht wel dat de verkoop in de tweede lockdown hoger zal liggen dan in de eerste, door het systeem van online bestellen en fysiek afhalen. IKEA biedt die mogelijkheid ook in ons land aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud