IKEA schrapt 120 banen in België

IKEA-vlaggen bij een winkel van het concern in Spreitenbach in Zwitserland. ©REUTERS

IKEA voert organisatorische wijzigingen door, waardoor in België 120 banen kunnen verdwijnen bij de meubelwinkelketen en wereldwijd 7.500.

'We moeten onze organisatie vereenvoudigen', verklaarde Jesper Brodin, de topman van het Zweedse concern, woensdagochtend tegenover persbureau Reuters. Het banenverlies treft alleen centrale functies en ondersteunende afdelingen, aldus Brodin. De medewerkers in de winkels en op de verkoopafdelingen behouden hun baan.  

Volgens de liberale vakbond ACLVB zullen de banen in België verdwijnen in het hoofdkantoor in Zaventem en bij de personeelsafdelingen, waar nu samen 300 mensen werken. In totaal werken in België zo'n 4.500 mensen bij het Zweede winkelconcern.

ACLVB-bestuurder Thomas Vanbiervliet zegt dat zijn bond zal proberen zoveel mogelijk banen die op de tocht staan, te behouden. De informatie die de bonden woensdagochtend kregen, was echter 'vrij vaag'. Vanbiervliet hoopt volgende maandag meer te horen over de achtergronden en de plannen bij een tweede ontmoeting met de directie. 

E-commerce

Vanbiervliet zegt dat het duidelijk is dat IKEA 'op een aantal vlakken achterloopt.' Zo is het concern laat begonnen met e-commerce. Onlangs bleek al dat het concern delen van zijn winkels gaat ombouwen tot magazijnen en zwaarder inzetten op onlinebestellingen. De omzet van IKEA steeg in België vorig jaar nog wel met 1,3 procent naar ruim 900 miljoen euro, maar het aantal bezoekers in de grote winkels aan de rand van de stad daalde tegelijkertijd met 2,6 procent.

Wereldwijd heeft IKEA 367 winkels en 160.000 medewerkers. Het concern experimenteert sinds enige tijd met kleinere winkels met een andere aanpak in het centrum van grote steden als Madrid en Stockholm. Met die nieuwe concepten wil IKEA de bereikbaarheid voor de groeiende groep van klanten zonder auto verbeteren.

Het concern schrapt niet alleen duizenden banen, maar wil tegelijkertijd ook 11.500 nieuwe jobs creëren. Of er ook in België nieuwe banen komen, weet Vanbiervliet voorlopig niet. 'Daarover hebben wij niets gehoord.'

In Azië bouwt Ikea de keten nog wel verder uit. In India werkt het Zweedse concern aan een nieuwe vestiging in Hyderabad. ©REUTERS

In Nederland is al wel bekendgemaakt dat er 50 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd worden. Op het servicekantoor in Amsterdam verdwijnen tot eind 2020 120 banen. 

Een maand geleden verklaarde een woordvoerder in Zaventem dat er in België nog geen winkels worden omgebouwd. Wel zoekt het bedrijf al meer dan een jaar naar geschikte locaties om stadswinkels te openen. Nieuwe grote winkels aan de rand van de stad komen er niet meer bij in België. Plannen voor een nieuwe winkel in Antwerpen en een in West-Vlaanderen werden in 2017 teruggetrokken.

Er komen wereldwijd nog wel nieuwe grote vestigingen van IKEA bij, maar dat is vooral in Azië. Sinds kort is het concern ook in India actief. In de Filipijnen opent in 2020 's werelds grootste IKEA-winkel de deuren. Daar zullen zo'n 500 mensen aan de slag gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud