IKEA wil meubelen verkopen via externe webwinkels

IKEA verkoopt zijn meubelen nu alleen in zijn eigen winkels, maar daar komt verandering in.

De Zweedse meubelketen IKEA wil meer meubelen verkopen via het internet en wil daarvoor samenwerken met partners. In België wil het volgend jaar meubelen aan huis leveren.

'De grootste vernieuwing in de geschiedenis van ons bedrijf'. Zo omschrijft Torbjörn Lööf, de CEO van de Zweedse meubelverkoper Inter IKEA, de digitaliseringsplannen van zijn 74 jaar oude keten in zakenkrant Financial Times.

Vandaag verkoopt IKEA zijn meubelen alleen via zijn eigen winkels en webwinkels, maar volgend jaar lanceert de keten een testproject waarbij haar meubels ook te koop zullen zijn in externe webwinkels. De namen Amazon en Alibaba circuleren, maar Lööf wil niet zeggen of hij met die bekende wereldwijde e-commercereuzen zal samenwerken.

Minder volk

Door met externe bedrijven in zee te gaan, reageert Lööf naar eigen zeggen op het feit dat heel wat IKEA-winkels minder volk over de vloer krijgen.

200
Voor zijn webwinkel nam IKEA België in het afgelopen jaar 200 nieuwe werkkrachten aan. Ze verpaken pakjes in het magazijn in Winterslag.

Ook IKEA België schakelt een versnelling hoger met zijn webwinkel. 'Begin volgend jaar willen we beginnen met producten die online zijn besteld bij de klant thuis af te leveren', zegt Catherine Bendayan, de CEO van IKEA België, aan De Tijd.

De webwinkel van IKEA België opende een jaar geleden de deuren. Voorlopig kunnen klanten producten die ze online bestellen afhalen bij afhaalpunten. Die bevinden zich in de acht Belgische winkels, maar IKEA opende in het afgelopen jaar ook 17 afhaalpunten elders in het land. Daarvoor werkt het samen met autoverhuurbedrijf Dockx en postbedrijf City Depot.

Nachtwerk

IKEA nam al 200 nieuwe arbeidskrachten in dienst voor zijn webwinkel. Zij verpakken pakketten in het IKEA-magazijn in Winterslag bij Genk.

Binnenkort willen we ook in de avond en 's nachts in onze winkels mensen e-commercepakketen laten maken.
Catherine Bendayan
CEO IKEA België

'We hebben ervoor gekozen om de logistiek van onze winkels en die van onze webwinkel in België te organiseren', zegt Bendayan. 'Binnenkort willen we ook in de avond en 's nachts in onze winkels mensen e-commercepakketen laten maken.'

Om nachtwerk te kunnen organiseren moet IKEA wel nog een akkoord sluiten met de vakbonden. 'We maken ons sterk dat dat tegen begin volgend jaar zal lukken', zegt de CEO. 'Ik ben erg blij met de beslissing van de Belgische regering om de regeling rond nachtwerk voor e-commerce te versoepelen.'

Kleine stadswinkels

Inter IKEA onderzoekt ook of het zijn winkelpark, met grote vestigingen in de stadsrand, kan laten groeien met kleinere winkels in stadscentra. Stadswinkels zijn in België nog niet aan de orde, aldus Bendayan. 'We denken na over nieuwe concepten, maar daar is het nog te vroeg voor. We zijn nog bezig met de opening van grote winkels.'

IKEA wil een nieuw woonwarenhuis openen in het noorden van Antwerpen en in West-Vlaanderen. In de afgelopen twee jaar openden winkels in Hasselt en in Bergen. 'In België is er nog plaats voor twee nieuwe grote winkels. Misschien drie, maar dat valt nog te bekijken', aldus Bendayan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud