Jumbo-familie Van Eerd heeft icoon HEMA bijna beet

HEMA telt in België een honderdtal winkels. ©Hollandse Hoogte / Jeroen Putmans fotografie

De Nederlandse familie Van Eerd, bekend van de Jumbo-supermarkten, bevestigt dat ze in de laatste rechte lijn zit voor de overname van de bekende warenhuisketen HEMA. De Nederlanders hebben ruim 400 miljoen euro veil om hun nationale retailicoon binnen te halen.

Frits Van Eerd, de CEO van Jumbo die geregeld de media haalt als schlager- en carnavalsfanaat, heeft er sinds woensdag een reden bij om op de tafel te dansen. Hij is goed op weg om HEMA - een Nederlands icoon dat in een adem wordt genoemd met rookworst en tompoezen - nog voor Kerstmis binnen te halen.

402
miljoen
De Jumbo-familie Van Eerd en het investeringsfonds Parcom leggen samen 402 miljoen euro op tafel voor HEMA.

HEMA, de familie Van Eerd en het Nederlandse investeringsvehikel Parcom (eigendom van de Van Eerds) bevestigden woensdag dat ze exclusieve overnamegesprekken voeren. Parcom en de familie Van Eerd hebben acht weken de tijd om de boeken van HEMA te bestuderen en met hun banken te praten over de financiering van de overname.

Parcom en Van Eerd leggen samen 402 miljoen euro op tafel voor HEMA en betalen ook een krediet van 38 miljoen euro terug dat de schuldeisers onlangs nog hebben verstrekt aan de keten. De familie Van Eerd en Parcom krijgen in ruil elk de helft van HEMA in handen. De Brabantse retaildynastie moet op termijn ook het belang van Parcom verwerven.

Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam

De 94-jarige Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (HEMA) heeft een turbulente periode achter de rug. Twee jaar geleden kocht de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn HEMA terug van de investeringsgroep Lion Capital. Maar HEMA ging gebukt onder een loodzware schuldenlast en Boekhoorn slaagde er niet in de keten op het juiste spoor te krijgen.

Corona gaf de genadeslag. HEMA had het moeilijk zijn leningen terug te betalen en afgelopen lente verwierven de schuldeisers de volledige controle. Boekhoorn verdween van het toneel. Kort daarop besloten de schuldeisers HEMA te verkopen. Dat proces is bijna rond. Als geen nieuwe lijken uit de kast vallen of de gesprekken om andere redenen afspringen, moet de buit voor het einde van het jaar binnen zijn voor de familie Van Eerd en Parcom.

Vlaamse plannen

De Van Eerds zijn al een kwarteeuw bezig aan een indrukwekkende opmars in retailland. De familie was al decennialang actief in groothandel, maar onder impuls van Frits van Eerd (52) werd de focus verlegd naar supermarkten en nam Jumbo de ene na de andere concurrent over. De keten telt nu 673 winkels en heeft in Nederland een marktaandeel van iets meer dan 20 procent.

Sinds dit jaar is Jumbo ook in België actief. Voor dit jaar mikt de groep op acht winkels in ons land. Maar de ambities reiken verder. Frits Van Eerd heeft eerder al aangegeven dat er ruimte is voor 100 Jumbo’s in Vlaanderen. Het bedrijf hoopt daarna door te groeien in Wallonië en Frankrijk.

Jumbo en HEMA ook bekend als sponsor van wielrenner Wout Van Aert. ©BELGA

Het is afwachten welke rol de HEMA-winkels kunnen spelen in die plannen. HEMA telt 100 winkels in België. De twee ketens, die ook de wielerploeg van Wout Van Aert sponsoren, sloten vorig jaar al een overeenkomst om nauwer samen te werken in Nederland en België. Jumbo en HEMA verkopen niet alleen producten van elkaar in hun winkels. Jumbo nam ook de huurcontracten over van 17 HEMA-winkels, vooral in steden. Daardoor kan Jumbo de HEMA-vestigingen als hefboom gebruiken om sneller in ons land te groeien.

Hoe dan ook hebben de familie Van Eerd en Parcom nog werk op plank, want HEMA werd zwaar getroffen door de coronacrisis. Nadat de omzet in de eerste drie maanden van het jaar al een duikvlucht van 25 procent had genomen, rapporteerde HEMA woensdag een nieuwe terugval met 4 procent in het tweede kwartaal. Die daling was volgens de groep te wijten aan het feit dat een deel van de winkels buiten Nederland en de restaurants in Nederland gesloten bleven. In België en Luxemburg - HEMA geeft geen aparte cijfers voor ons land - kromp de omzet in het tweede kwartaal met 2,8 procent.

De Nederlandse keten dook tussen begin april en eind juni 12,3 miljoen euro in het rood. Dat lagere nettoresultaat werd volgens de groep ook beïnvloed door eenmalige kosten als gevolg van de schuldherschikking.

Afgaand op een interview dat Van Eerd begin dit jaar gaf aan de Nederlandse Volkskrant gaf, staan de CEO opnieuw een paar slapeloze nachten te wachten als de overname van HEMA rond is. ‘Op zo’n deal ben ik ongelooflijk trots, dan slaap ik een paar dagen niet van energie,’ zei hij over het eerste samenwerkingsakkoord dat Jumbo vorig jaar had gesloten met HEMA. Van Eerd gaf toen al mee dat de ambities verder reikten, maar tegelijk ook zijn twijfels te hebben bij de slaagkansen van zo’n overname. ‘Diep in mijn hart had ik liever heel HEMA gekocht,’ zei de Jumbo-CEO in het interview. ‘Daar heb ik veel naar gekeken, maar dat is toch te veel een ver-van-ons-bedshow. Ik heb helemaal geen verstand van non-food.’ Nu gaat hij toch voor de hele brok.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud