Advertentie

Klanten sparen voor aandelen bij Blokker

©ROBIN UTRECHT

Klanten kunnen straks via een loyaliteitsprogramma fracties van aandelen bemachtigen van de retailer Blokker.

Blokker-CEO Michiel Witteveen bevestigt het plan - dat ‘Blokjes Blokker’ heet en eind november wordt gepresenteerd - in de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. Blokker werkt samen met Bits of Stock, dat een platform ontwikkelt voor loyaliteitsprogramma’s van retailers. Het bijzondere is dat klanten kleine fracties van aandelen kunnen bemachtigen in bedrijven.

Fractionele aandelen zijn vooral in de VS populair onder een steeds groter wordende groep kleine beleggers, die sinds de coronapandemie begon met beleggen. Via die strategie kunnen beleggers een stuk van een aandeel kopen, bijvoorbeeld een kwart of een half.

Vaak worden fracties gekocht van meerdere bedrijven tegelijk om de portefeuille te spreiden. De techniek is ook interessant bij dure aandelen, die voor de kleinere belegger onbereikbaar zijn. Fractioneel beleggen in Nederlandse aandelen is voor zover bekend nog niet mogelijk. Wel zeggen de beursuitbater Euronext en ’s lands grootste onlinebroker DeGiro de mogelijkheden te onderzoeken.

Blokker-CEO Witteveen meldde eerder aan het FD plannen te hebben om Blokker binnen afzienbare tijd naar de beurs te brengen. Een woordvoerder meldt dat het Blokjes-plan daar los van staat. Die benadrukt dat ‘hier geen sprake is van een belegging’, maar van een loyaliteitsprogramma waarmee klanten ‘kunnen sparen’ voor certificaten van aandelen.

Spaarpunten omzetten

Klanten kunnen hun spaarpunten, die ze na elke aankoop verkrijgen via de blokker&jij-app, behalve in cadeaus en in kortingen ook omzetten in certificaten. Voor elke 5 euro uitgaven ontvangt de klant één spaarpunt. Een klant met twintig punten kan één certificaat ontvangen, gelijk aan 1/16de van een aandeel Blokker.

Blokker wil niet kwijt welk percentage van het eigen aandelenkapitaal beschikbaar komt. ‘Het is te vroeg om meer details te geven’, zegt een woordvoerder, die stelt dat het plan niet beschouwd moet worden als ‘een manier om geld uit de markt te halen’. Klanten moeten geen extra betaling voor het ‘blokje’ Blokker doen, ze worden beloond voor hun trouwe aankopen.

Een belangrijke kanttekening is dat de eigenaar van een ‘blokje’ Blokker geen invloed kan uitoefenen op het bedrijfsbeleid, want de certificaten hebben geen stemrecht. ‘In die zin is men geen echte aandeelhouder’, zegt Witteveen, die meedeelde dat Blokker ‘onderzoekt hoe de stukken verhandeld kunnen worden’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud