Advertentie

Krachttoer Delhaize versterkt scepsis over overnameprijs

©BELGA

De supermarktgroep Delhaize was in het afgelopen halfjaar succesvoller dan verwacht. Dat het bedrijf er op zijn eentje in slaagt om sterk te groeien, doet opnieuw vragen rijzen over de overnameprijs van Delhaize door zijn Nederlandse concurrent Ahold. 'Opnieuw blijkt dat Delhaize beter nog een jaar had gewachten om een deal te beklinken.'

Zowel de omzet als de winst van de warenhuisgroep Delhaize  maakte tussen januari en juni een groter dan verwachte sprong voorwaarts. Vooral in de Verenigde Staten gaat de supermarktgroep er op vooruit. In België ging de omzet van het bedrijf dat een zware herstructurering uitvoert naar omlaag, maar veel minder hard dan verwacht.

Volle snelheid

Dat Delhaize het zo goed doet, doet vragen rijzen over de overname van Delhaize door de Nederlandse supermarktengroep Ahold (Albert Heijn, Bol.com). Opnieuw vragen analisten zich af of Ahold niet te weinig betaalt voor Delhaize. Een maand geleden werd aangekondigd dat de Nederlanders per Delhaize-aandeel 4,75 eigen aandelen willen betalen.

'De halfjaarresultaten tonen opnieuw aan dat Delhaize te vroeg was om een deal op te zetten met Ahold', zegt Hans D'Haese, een analist van Bank Degroof. Als Delhaize nog zes maanden of een jaar had gewacht, had het een hoger bod uit de brand kunnen slepen, meent hij. Dat heeft alles te maken met het herstructureringsplan dat Delhaize uitvoert. Dat begint nu pas positieve resultaten op te leveren. Bovendien moet ook de lonende nieuwe strategie in de VS nog op volle snelheid komen. 'De deal die vorige maand werd voorgesteld is opgesteld op basis van de slechtere prestaties van enkele maanden geleden', zegt D'Haese.

Overtuigend

De kans dat er nog iets veranderd aan de deal tussen de Belgische en de Nederlandse supermarktuitbater, is erg klein. De aandeelhouders van Delhaize kunnen zich op de aandeelhoudersvergadering die begin 2016 doorgaat verzetten en de deal afkeuren om Ahold zo onder druk te zetten. Maar analisten achten de kans klein dat dat overtuigend zal gebeuren. Onder andere doordat er geen referentieaandeelhouder is en omdat de aandeelhouders niet gegroepeerd zijn.

Het gemor onder de Delhaize-aandeelhouders kan groter worden als Delhaize in de komende maanden aan een even hoog tempo groeit als in het afgelopen halfjaar. Toen steeg de omzet met 3,2 procent naar 6,1 miljard dollar. De bedrijfswinst lag met 223 miljoen dollar 26 procent hoger. In België daalde de omzet met een lager dan verwachte 0,6 procent. Volgens CEO Frans Muller herstelt Delhaize van een rumoerig 2014, waarin een fors herstructureringsplan werd opgesteld. Door veel te investeren in reclame wint de keten klanten terug, maar dat effect zal pas in het derde kwartaal zichtbaar zijn in de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud