Krasselend Tesco hakt in dividend

©AFP

De Britse supermarktketen Tesco vindt maar geen antwoord op de hevige prijzenoorlog in haar thuisland. De keten trekt haar winstprognose naar beneden en snijdt stevig in het dividend.

'Onze prioriteit is om de prestaties van Tesco te verbeteren. Daarom nemen we drastische maatregelen.' Sir Richard Broadbent, de voorzitter van Tesco, windt er geen doekjes om. De keten wil vermijden zich in een bikkelharde retailmarkt te diep in de schulden te steken en past dus zijn uitgavenbeleid aan.

Tesco zegt nu een jaarwinst te verwachten tussen 2,4 en 2,5 miljard pond (3 en 3,2 miljard euro). Het interimdivivend wordt vastgelegd op 1,16 pence per aandeel, 75 procent lager dan een jaar eerder.

De supermarktketen knipt ook stevig in de investeringen in winkelvernieuwingen. Tesco vermindert het oorspronkelijk budget voor dit jaar met 400 miljoen pond, tot een maximum van 2,1 miljard pond.

Afgelopen woensdag raakte al bekend dat het marktaandeel van Tesco fors was terugvallen tot 28,8 procent, in vergelijking met 30,2 procent een jaar eerder. In het laatste kwartaal was de verkoop in de winkels met 4 procent gedaald.

De verkopen in de Britse supermarkten blijven al een tijdlang haperen, maar het is vooral de prijzenoorlog die Tesco pijn doet. Zo groeiden de verkopen in Duitse discounters als Aldi en Lidl wél. Tesco was te traag in het aanpassen in zijn prijzen en slaagt er maar niet in om uit de neerwaartse spiraal te treden.

Vorige maand werd CEO Philip Clarke al de deur gewezen. Dave Lewis, weggeplukt bij Unilever, zal hem vanaf 1 september -een maand eerder dan gepland- vervangen en krijgt de zware taak om te tij bij de noodlijdende keten te keren.

Het aandeel viel bij opening van de beurs meteen 9 procent naar beneden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud